Nagyvilág

Negyedik napja sztrájkolnak a Bécsi Egyetemen

Negyedik napja tart az egyetemisták helyfoglalási akciója a Bécsi Egyetemen. A tüntetők a túlzsúfolt tantermekre és a szűk tantárgyválasztékra is panaszkodnak.

Csütörtökön az oktatási viszonyokkal elégedetlen diákok több száz fős csoportja békés tüntetés keretében elfoglalta a központi előadótermet, s azt azóta is elzárva tartja a külvilág elől.

Vizsgákat halasztanak

A hallgatói képviseletektől függetlenül szerveződött akció résztvevői tárgyalni szeretnének az egyetem vezetőségével, illetve Johannes Hahn felsőoktatásért is felelős miniszterrel.
Tárgyalásokra eddig nem került sor, igaz, az egyetemi vezetők szerint alulról szerveződő csoportban az első napokban nehezen lehetett találni valakit, aki a csoport képviselőjeként lépett volna fel.

A tekintélyes méretű előadóteremben vasárnap mintegy száz diák tartózkodott. A helyiségben csütörtök óta nem tartanak órákat, s vasárnap egy felvételi vizsgát részben elhalasztott, illetve máshol tartott meg az egyetem az akció miatt.

Számos követelés

A tüntetők számos követelést fogalmaztak meg. Leginkább a felsőfokú oktatás színvonalának hanyatlásától tartanak a bolognai rendszer bevezetésének módja és a költségvetési megszorítások miatt, emellett a tandíj teljes eltörlését és az egyes egyetemeken meglévő létszámkorlátozások megszüntetését követelik. A diákok a túlzsúfolt tantermekre és a szűk tantárgyválasztékra is panaszkodnak.

A rendőrség eddig egyszer vonult ki a helyszínre: rövid időre lezárták a bejáratot, hogy ne mehessenek be még többen az épületbe és ne legyen túlzsúfolt a terem. A jelek szerint akár hosszabb ideig is készek kitartani, s szerdára tüntetést helyeztek kilátásba. Honlapjukon élelmiszert, továbbá eszközöket kérnek támogatóiktól egy egyszerű konyha berendezéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik