Külföld

Fehér Ház: a magyarok példát mutattak

admin
admin

2009. 10. 24. 17:36

A washingtoni Fehér Ház közleményben tisztelgett a magyar forradalom 53. évfordulója előtt. Washington emlékeztetett arra, hogy a magyar nép a szabadság nevében szállt szembe a zsarnoksággal, bátran felkelt a kommunista hatalom ellen.

A zsarnokság ellen a szabadság nevében felkelő magyarok 1956-ban példát mutattak a világnak – olvasható a washingtoni Fehér Háznak a forradalom 53. évfordulója alkalmából kiadott közleményében.

Bár a felkelést brutális módon leverte a több mint 200 ezres szovjet haderő, “a magyar nemzet reményei és demokratikus törekvései nem szenvedtek vereséget és például szolgáltak a világnak” – tartalmazza az elnöki hivatal sajtóirodája által kibocsátott közlemény.

Más népekre is hatott

Az utóbbi 53 évben a magyar népnek az önkényuralom elleni, a szabadságért és demokráciáért folytatott küzdelme a világon sok népre hatott ösztönzőleg. A magyarok küzdelme ösztönözte Közép-Kelet-Európa népeit, amelyek 1989-ben lerázták a kommunizmus béklyóit, a szabadságot és demokráciát választották.

A Fehér Ház emlékeztetett arra, hogy a magyar nép a szabadság nevében szállt szembe a zsarnoksággal, bátran felkelt a kommunista hatalom ellenében, amelyet a Szovjetunió kényszerített rá. A felkelésben sok magyar áldozta életét azért, hogy megvédje és előmozdítsa hazája szabadságát és függetlenségét.

Nem volt véletlen

“Nem véletlen, hogy a vasfüggönyt a szabadságra vágyó magyarok vágták át 1989 nyarán” – szerepel a Fehér Ház közleményében.

Ma Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként a Nyugat szerves része, vasfüggöny mögötti egykori helye történelmi emlék. Magyarország a békés, egyesült és szabad Európa része, “olyan szoros szövetséges lett, amely a világon partnerségre lép velünk a közös kihívások megválaszolása érdekében”.

“Tisztelgünk 1956 bátor magyar hazafiai előtt, és mindazok előtt, akik bátornak mutatkoznak a változás előmozdításához” – zárul a Fehér Ház évfordulós közleménye

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.