Nagyvilág

Aláírták a koalíciós megállapodást Németországban

Sikerült végül dűlőre jutniuk egymással az új német koalíciós partnereknek.

Négy héttel a parlamenti választások és háromhetes maratoni tárgyalások után szombat hajnalra megszületett a megállapodás a kormányprogramról az új német koalíciós partnerek, a konzervatívok és a liberálisok között.

Adócsökkentési kompromisszum

Az előzetes egyeztetések legvitatottabb pontjával, az adócsökkentésekkel kapcsolatban a keresztény pártok és a liberálisok között kompromisszum jött létre, eszerint a megállapodás 2011 és 2013 között összesen 24 milliárd eurós adócsökkentést, illetve -könnyítést irányoz elő. Ugyancsak 2013-tól növelik a gyermekek után járó támogatást, ami a hírek szerint csaknem 2 milliárd eurós költségvetési kiadást jelent.

A koalíciós partnerek az utolsó pillanatig eltérő állásponton voltak az adócsökkentések mértékével és időzítésével kapcsolatban. A liberális szabad demokraták (FDP) kezdetben 35 milliárd eurós csökkentés mellett álltak ki, a konzervatív pártok közül azonban elsősorban az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) ellenezte ezt az államháztartás súlyos eladósodása miatt. A kancellár és pártja azon a véleményen volt, hogy a költségvetési kényszerek miatt legfeljebb 20 milliárdos csökkentésre van lehetőség. Ezek után jött létre az összesen 24 milliárd eurós csökkentést előirányzó kompromisszum, amelynek lényeges eleme az is, hogy a tényleges adócsökkentéseket, illetve -könnyítéseket a kormányzati ciklus második felére halasztják.

Szakértők szerint elsősorban a kisebbik konzervatív párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) kezdeményezésére növelik a gyermekek után járó támogatást. A gyermekgondozási segély a gyermekek 3 éves koráig havi 150 euróra emelkedik, és 2013-tól folyósítják.

Katonai szolgálat

Az egyik legutolsó vitás kérdést jelentette a kötelező katonai szolgálat időtartama is. A liberálisok a 9 hónapos kötelező szolgálat megszüntetését követelték. Végül azonban arról jött létre egyezség, hogy a kötelező 9 hónapot 2011-től 6 hónapra csökkentik.

A koalíciós pártok gyökeres változásokat irányoztak elő a német egészségügy finanszírozási rendszerében, ami megfigyelők szerint inkább a liberális követeléseket tükrözi. Ennek lényege, hogy megszűnhet a jelenlegi, még a korábbi nagykoalíciós kormányzat által létrehozott, mindenekelőtt a központi elosztáson és az egységes befizetéseken nyugvó egészségügyi alap. Ehelyett megnövekednek a munkavállalók befizetési terhei, miközben a munkaadók befizetéseit nem emelik. A szociálisan rászorultakat ugyanakkor támogatásban részesítik. Mindez azonban egyelőre még csak terv, az új modell – mint a megállapodásból kitűnt – legkorábban 2011-ben léphet életbe. Mindenesetre az FDP által sürgetett reform melletti elkötelezettséget jelzi, hogy az egészségügyi tárca élére Philipp Rösler személyében liberális politikus került.

A kormánylistában a pártok előzetesen már péntek este megállapodtak. Eszerint a CDU 7, a CSU 3, az FDP pedig 5 miniszteri tárcához jutott. Az új német kormányt továbbra is a konzervatív Angela Merkel kancellár vezeti, míg a liberálisok elnöke, Guido Westerwelle külügyminiszter lett.
Berlinben általános meglepetést okozott, hogy a jelenlegi gazdasági, illetve pénzügyi helyzetben kulcsfontosságúnak tartott pénzügyminiszteri tárcát az eddigi konzervatív belügyminiszter, Wolfgang Scha:uble kapta. A gazdasági minisztérium irányítását a liberálisok szakértője, Rainer Brüderle veszi át, míg a korábbi gazdasági miniszterből, a CSU-t képviselő Karl-Theodor zu Guttenbergből védelmi miniszter lett.

Az új koalíciós megállapodást a pártelnökök szombat délelőtt hivatalosan ismertetik Berlinben. Az egyes pártok jóváhagyása után azt véglegesen hétfőn írják alá, és Merkel kancellár, valamint új kormánya várhatóan szerdán teszi le a hivatali esküt a parlament alsóházában, a Bundestagban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik