Külföld

Zentai fia nem bízik a magyar igazságszolgáltatásban

admin
admin

2009. 10. 23. 12:09

A Charles Zentai (Zentai Károly) elleni per nem lesz igazságos, ha a háborús bűnnel vádolt, Ausztráliában élő férfit kiadják Magyarországnak - jelentette ki fia, Ernie Steiner egy rádiónyilatkozatában a WA Today című ausztrál hírportál szerint.

Csütörtökön kiadatási őrizetbe helyezték és a perthi Hakea börtönbe szállították a 88 éves Charles Zentait, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Ernie Steiner a 6PR rádiónak azt mondta: fellebbezett Robert McClelland igazságügy-miniszterhez, és ebben kérte, hogy apja egészségi állapotát – szívbetegségét és depresszióját – tekintetbe véve ne engedje kiadatását.

“Nem bízunk a magyar katonai igazságszolgáltatásban, mert súlyos kérdések merülnek fel hozzáértésével kapcsolatban, azzal kapcsolatban, hogy le tud-e folytatni egy ilyen pert. Szeretném, ha a magyar ügyészség elmagyarázná, hogy miként tudnának apám felett a nemzetközi egyezményekkel összhangban álló, igazságos perben ítélkezni. Hogyan lehet igazságos pert lefolytatni élő tanúk hiányában? Vannak tanúvallomások, amelyeket felhasználnak apám ellen, hogy elérjék kiadatását, de neki nem volna lehetősége keresztkérdéseket feltenni ezeknek az embereknek. Az igazságszolgáltatás megcsúfolása volna, ha ilyen körülmények között járnának el vele szemben” – mondta Steiner már nem élő magyar katonák vallomásaira utalva.

Zentai fia szerint ezek a tanúk féltették az életüket, megkínozták őket. A szóban forgó két katonát magyarországi bíróság elítélte Balázs Péter halála miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.