Nagyvilág

Az unió nem akar vízumháborút Kanadával

Arra szólította fel pénteken Kanadát az Európai Unió, hogy kerüljék el a "vízumháborút", ami a cseh állampolgárokkal szemben bevezetett kanadai vízumkényszer miatt fenyeget.

Az EU bel- és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozása közben tartott sajtótájékoztatón Jacques Barrot igazságügyi EU-biztos elmondta: az ülésen több miniszter hangot adott elégedetlenségének a kanadai magatartás miatt.
Tobias Billström, az EU soros elnökségét adó Svédország belügyminisztere szerint az unió folytatja a tárgyalásokat a kanadai hatóságokkal, hogy azok vonják vissza az EU-tag Csehországgal szemben bevezetett intézkedést, és így elkerülhetők legyenek az uniós válaszintézkedések.

Kanada július 14-én vezette be újra a vízumkényszert a cseh állampolgárokkal szemben, az onnan érkező és maradni kívánó romák nagy száma miatt. Barrot szerint elfogadhatatlan az uniós tagállamok ilyen jellegű megkülönböztetése, és ha Ottawa ez év végéig nem lép előre a probléma megoldásában, akkor az Európai Bizottság azt fogja javasolni, hogy az EU vezessen be vízumkényszert a kanadai diplomatákkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik