Külföld

Pénzbírságot kaphatnak a nem szlovákul hirdetők

admin
admin

2009. 10. 23. 11:10

Már idén pénzbírsággal sújthatják Szlovákiában azokat, akik nyilvános helyen megjelenő hirdetéseikben nem a nyelvtörvény által előírtaknak megfelelően járnak el - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság szerint a bírságot a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) szabhatja ki a reklámtörvényre hivatkozva. A hatályos szabályok szerint először szlovákul kell leírni a reklám szövegét, aztán lehet más nyelven is, de a más nyelvű szöveg csak a szlovák fordítása lehet, és az “eredetinél” nem is írható nagyobb betűkkel.

A SOI nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a szlovákul úgymond nem kellő mértékben hirdetőket pénzbírságra ítéli, függetlenül attól, mit ígért a kulturális minisztérium két hónapja. A SOI azzal érvel, hogy ők függetlenek a minisztériumtól, a reklámokról szóló törvény alapján szabják ki a büntetéseket, a nyelvtörvény csak másodlagos ebben a kérdésben.

A lap kérdésére, nem kérte-e meg a kulturális tárca a felügyelőséget, hogy “nyelvi vétségek” miatt ne szabjon ki az év végéig pénzbírságot, a minisztérium és a SOI is nemmel válaszolt. A reklámok nyelvével kapcsolatban azért büntethet a felügyelet, mivel a nyelvtörvény őket nevezi meg a jogszabályt felügyelő szervként.

A nyelvtörvénynek az átmeneti rendelkezésekről szóló paragrafusa ugyanakkor az év végéig ad időt a vállalkozóknak és magánszemélyeknek a törvénytelen állapot megszüntetésére, felirataik kiegészítésére, a minisztérium szerint viszont ez a reklámokra nem vonatkozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.