Nagyvilág

Közzétette kormányának névsorát a román miniszterelnök-jelölt

Lucian Croitoru román miniszterelnök-jelölt ezzel a lépéssel eloszlatott minden kételyt afelől, hogy esetleg visszaadja kormányalakítási megbízatását, hiszen nem élvezi az ellenzéki pártok többségének támogatását.

Croitorut a múlt héten Traian Basescu államfő kérte fel kormányalakításra annak ellenére, hogy a parlamentben 65 százalékos többséget alkotó ellenzéki pártok Klaus Johannist, Nagyszeben szász polgármesterét javasolták erre a tisztségre. Az ellenzéki pártok személyesen is közölték Croitoruval, hogy kabinetje ellen fognak szavazni a parlamentben, ő mégis úgy véli, hogy kormánya megkaphatja a törvényhozói testületben a beiktatáshoz szükséges szavazatszámot.

A Croitoru által javasolt kormányban több jelenlegi demokrata párti miniszter is szerepel, akik tagjai voltak a korábban megbuktatott Emil Boc vezette kisebbségi kormánynak. Jelenleg ez a kabinet ügyvivőként vezeti az országot.

Így az újonnan javasolt, tizennégy tárcás kormányban ismét helyet kapna Gheorghe Pogea pénzügyminiszter, Adriean Videanu gazdasági, Vasile Blaga fejlesztési, Catalin Predoiu igazságügyi, Theodor Paleologu művelődési, Mihai Stanisoara védelmi és Radu Berceanu közlekedési miniszter.

A parlament a jövő héten szavaz a Croitoru-kormány sorsáról. Amennyiben nem kapja meg a beiktatáshoz szükséges 236 szavazatot, az államfő más személyt kérhet fel kormányalakításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik