Nagyvilág

ET: kell statisztika az etnikai hovatartozásról

Az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatfelvétellel szembeni ellenérvek dacára a szakpolitikai tervezés során szükséges legalább hozzávetőleges statisztikai adatokkal rendelkezni - mondta az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa egy strasbourgi meghallgatáson.

Thomas Hammarberg az Európai Parlament (EP) emberi jogi bizottsága előtt nyilatkozott az etnikai adatgyűjtésről. Járóka Lívia néppárti EP-képviselő kérdésére adott válaszában utalt a magyar Állami Számvevőszék 2007-es jelentésére is, amely megállapítja, hogy megbízható statisztikai adatok nélkül nem követhető nyomon a romák társadalmi befogadására szánt pénzek hasznosulása, ami sérti az átlátható közpénzgazdálkodás követelményét.

Járóka az Európában egyedülálló magyarországi cigány kisebbségi önkormányzati rendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól is kérdezte az ET emberi jogi biztosát. Hammarberg válaszában megerősítette, hogy munkája során számos, a magyar rendszert érintő bírálattal találkozott.

Egyetértett Járókával abban, hogy a jelenlegi struktúrát vagy meg kell szüntetni, vagy pedig gyökeresen át kell alakítani.
A romák társadalmi befogadásáról szólva a biztos kijelentette, hogy az oktatás jelenti a kulcsot a társadalmi elidegenedés megtöréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik