Nagyvilág

Elmaradt a sztrájk miatti káosz Olaszországban

Olaszországban több szakszervezet is sztrájkra szólított fel pénteken, de a korlátozott idejű munkabeszüntetés nem bénította meg az országot.

Három szakszervezet a gazdasági válság nyomán romló szociális körülmények miatt hirdette meg a pénteki sztrájkot, azzal a céllal, hogy megbénítsák a tömegközlekedést és a közintézményeket az egész országban. Mivel a vasútnál és a légi forgalomban csupán négy óra hosszan és egész napra elosztva szüneteltették a munkát, a nagyobb közlekedési káosz elmaradt. A szervezők arra számítottak, hogy az egy évvel ezelőtti megmozduláshoz hasonlóan most is közel kétmillió ember tesz eleget felhívásuknak.

A Cub, Cobas és SdL szakszervezetek mindenekelőtt a nagyvárosok metró- és autóbuszforgalmát “célozták meg”, például Rómában, Torinóban, Nápolyban és Bariban. Az Alitalia légiforgalmi társaság hat járatát törölték, de a vasútnál nem mondtak le járatokat. Torinóból, Nápolyból és Milánóból csak korlátozott munkabeszüntetésekről érkeztek hírek.

A szakszervezetek követelései között szerepel az elbocsátások leállítása, a munkaidő csökkentése, fizetésemelés és a nyugdíjaknak a létfenntartási költségekhez való kapcsolása, továbbá mindenki számára minimumjövedelem garantálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik