Külföld

Csehországra nem vonatkozna az emberi jogi charta

admin
admin

2009. 10. 23. 14:07

Svédország a jelek szerint megtalálta a megoldást arra, hogy az Európai Unió miként tegyen eleget Václav Klaus követelésének: Csehország kapjon mentességet a Lisszaboni Szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól.

“Václav Klaus köztársasági elnök megkapta az Európai Unió svéd elnökségének javaslatát, amely választ ad a Lisszaboni Szerződés csehországi ratifikációjával kapcsolatos követelésére. A javaslat összhangban van az elnök elképzelésével, s dolgozni lehet vele” – jelentette ki Radim Ochvat elnöki szóvivő pénteken Prágában. Ochvat a svéd javaslatot nem részletezte.

Stefan Füle, az európai ügyekért felelős miniszter a képviselőházban elmondta: a kompromisszum lényege, hogy módosítják a Lengyelországnak és Nagy-Britanniának nyújtott kivételt megfogalmazó szöveget. “Beillesztjük azt, hogy Cseh Köztársaság, illetve egy vesszőt” – jegyezte meg a miniszter.

A cseh elnök a hónap elején közölte: nem írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, amíg Csehország mentességet nem kap a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól. A cseh államfő szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

Csehország az Európai Unió 27 tagállama közül az egyetlen, amely még nem hagyta jóvá a szervezet új működési szabályzatát és struktúráját rögzítő Lisszaboni Szerződést. Klaus követelését az uniós kormányfők október 29-30-i brüsszeli csúcstalálkozóján vitatják meg.

Ezt megelőzően azonban még a cseh alkotmánybíróságnak kell döntést hoznia szenátorok beadványának ügyében. Tizenhét szenátor annak megvizsgálását kérte a taláros testülettől, hogy a Lisszaboni Szerződés összhangban van-e a cseh alkotmánnyal, s nem alkalmas-e az ország szuverenitásának megnyirbálására. Az alkotmánybíróság nyilvános ülését október 27-re hívták össze. Az alkotmánybíróság döntése előtt Klaus semmiképpen sem írhatja alá a ratifikációs okmányt.

Egyelőre nem ismeretes, hogy miként reagál az új fejleményre Szlovákia, amely utólagosan jelentette be, hogy ugyanolyan kivételt követel a maga számára, mint Csehország. Robert Fico miniszterelnök leszögezte: ha Szlovákia nem részesül ugyanolyan bánásmódban, mint Csehország, a cseh követelés teljesítését megvétózzák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.