Nagyvilág

Lecsukhatják a román exminiszterelnököt

Vádat emeltek Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen a román ügyészek, akik korrupcióval vádolják a politikust.

Szerintük Nastase 2000-ben, miniszterelnökké történt megválasztása után olyan személyt nevezett ki a pénzmosás elleni hivatal élére, akinek “lekötelezettje” volt. Az illető korábban ugyanis megakadályozta annak az ügynek a kivizsgálását, amelyben Nastase felesége érintett volt.

A hivatal ellenőreinek szemet szúrt, hogy Dana Nastase egy bankszámlára 400 ezer dollárt helyezett el, jövedelme azonban nem igazolta ilyen nagy összeg birtoklását. Az ügyészek megvesztegetéssel vádolják Nastasét, aki 2000 és 2004 között volt kormányfő.

A bíróság elé kell állnia Ristea Priboinak, a volt kormányfő tanácsadójának is, akit bűnrészességgel vádolnak. Hasonló sorsra jutott Nicolae Melinescu, a pénzmosás elleni hivatal volt vezetője, akit hivatalos iratok megsemmisítésével, bizalmas információk kiszivárogtatásával és kenőpénz elfogadásával vádolnak.

A vád szerint Melinescu még a 2000-es választások előtt kereste meg Nastasét, és felajánlotta neki, hogy “eltünteti” a felesége elleni vizsgálatról szóló aktát. Az ügyészek szerint Nastase ezzel egyetértett, majd kormányfői tisztségbe való kinevezése után az általa vezetett kormány olyan határozatot fogadott el, amely kinevezte Melinescut a szóban forgó hivatal élére. Egyúttal visszahívta a hivatal vezetőtanácsának azt a tagját, aki a politikus felesége ügyében folytatott vizsgálatokat irányította.

A korrupcióellenes ügyészek a Nastase-akta szereplői ellen már 2007-ben is vádat emeltek, de újra kellett kezdeniük a bűnvádi eljárást, mivel időközben az alkotmánybíróság megállapította: nemcsak a hivatalban lévő miniszterek, hanem a képviselői vagy szenátori mandátummal rendelkező volt kormánytagok esetében is engedélyt kell kérniük az ügyészeknek a parlamenttől a bűnvádi eljárás megindításához. Ezt akkor nem tették meg, az újrakezdett vizsgálat során viszont a román képviselőház – amelynek Nastase most is tagja – az idén márciusban engedélyezte ezt a vizsgálati szakaszt, lehetővé téve az újabb vádemelést.

Nastase ellen egy másik korrupciógyanús ügyben is már vádat emeltek januárban, a per még zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik