Nagyvilág

Az egykamarás parlamentről népszavaznak Romániában

Traian Basescu román államfő csütörtökön kiadta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében november 22-én, az államfőválasztás első fordulójának napján népszavazást rendeznek az egykamarás parlament létrehozásáról, valamint arról, hogy a honatyák létszáma legfeljebb háromszáz legyen.

Ezt az államfő jelentette be a televíziók nyilvánossága előtt. Basescu azt akarja, hogy a jelenlegi két házból (képviselőházból és szenátusból) álló, összesen 471 honatyával rendelkező törvényhozó testület helyett legfeljebb 300 tagból álló egykamarás parlamentje legyen az országnak.

Szeptember végén, amikor Basescu megtette erre vonatkozó javaslatát, a régóta ígért államreform részének nevezte ezt az átalakítást. Azt is mondta, hogy a korrupció visszaszorítását is várná ettől a kurtítástól, mert – mint fogalmazott – a jelenleginél kevesebb magas rangú politikus”üzérkedhetne” befolyásával.

Csütörtöki nyilatkozatában is hasonló módon érvelt. Kifejtette: ez a népszavazás az egyetlen módja annak, hogy a honatyák leckét kapjanak a néptől, és kénytelenek legyenek lemondani előjogaikról.

Rendeletét csütörtökön annak ellenére írta alá, hogy egy nappal korábban a román parlament és szenátus együttes ülésén elutasította a népszavazás tervét. Az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenezte a referendumnak az elnökválasztásokkal egy időben való kiírását, az ötletet egyedül a “Basescu pártjának” is nevezett Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatja.

A parlamenti állásfoglalás azonban csupán “konzultatív” jellegű, vagyis nem kötelezi az államfőt. Basescu elutasította azokat a “híreszteléseket”, amelyek szerint az egykamarás parlament bevezetése “diktatúra” kialakulásához vezetne az országban. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamainak több mint a felében, tizennégy országban egykamarás törvényhozó testület működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik