Nagyvilág

Amerika már nem hisz az övezetekben

Az Egyesült Államok biztosítani akarja a kelet-közép-európai országokat arról, hogy Washington már nem hisz a "befolyási övezetekben", és az Oroszországgal való kapcsolatait egyáltalán nem ezeknek az országoknak a rovására akarja javítani - fejtette ki csütörtökön Bukarestben Joe Biden.

Az amerikai alelnök bukaresti látogatása keretében előadást tartott a központi egyetemi könyvtárban. Leszögezte: az Egyesült Államok soha nem fog kelet-közép-európai partnerei feje fölött bármiféle titkos megállapodást kötni.

Az alelnök emlékeztetett rá, hogy ezek a kelet-közép-európai országok az utóbbi két évtizedben képesek voltak ledönteni az elnyomó rendszereket, sőt, tartós és szilárd demokratikus rendszereket építettek fel. Éppen ezért – hangsúlyozta – nem az Egyesült Államok, hanem már ezek az országok jelentik a demokrácia modelljét más államok – így Moldova, Grúzia, Ukrajna – számára, amely államokat segíteni kell a demokratizálódás és a piacgazdaság kiépítésében.

Joe Biden a stratégiai partnerségről és a sokoldalú együttműködésről a nap folyamán Traian Basescu államfővel, Emil Boc ügyvivő miniszterelnökkel és Mircea Geoana szociáldemokrata, illetve Crin Antonescu liberális pártelnökkel is beszélt. Ez utóbbi két politikus ugyanis a november 22-i államfőválasztáson ellenfele lesz a második elnöki mandátumáért versenybe szálló Basescunak, Biden pedig már korábban is jelezte, hogy országa ebben a választási küzdelemben teljesen pártatlan kíván lenni.

Geoana úgy fogalmazott, hogy a román-amerikai stratégiai partnerség évtizedekig fenn fog maradni. Biden látogatását úgy értékelte, hogy az Washington érdeklődését tükrözi a térség iránt. Emil Boc arról biztosította az amerikai alelnököt, hogy a román hatóságok készek folytatni az együttműködést a román állampolgárok felvilágosítása érdekében a vízumkérvények elbírálásának szempontjairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik