Nagyvilág

Pozsony kiakadt Németh Zsolton

Pozsony a Szlovákia-ellenes kampány folytatásának tartja Németh Zsolt washingtoni kijelentését, miszerint a szeptemberben életbe lépett államnyelvtörvény miatt Szlovákiát nyomás alatt kell tartani az elkövetkező időszakban.

“Ezt a tevékenységet néhány magyar politikus Szlovákia-ellenes félrevezető, hamisan tájékoztató és befeketítő kampánya folytatásának tartjuk” – jelentette ki Peter Stano szlovák külügyminisztériumi szóvivő szerdán.

A szóvivő az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének a washingtoni Kossuth Házban elhangzott kedd esti előadására reagált. “Szlovákiát nagyon komoly nyomás alatt kell tartani az elkövetkező időben” – hangoztatta Németh Zsolt.

Az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége a TASR szlovák hírügynökség kérdésére válaszolva közölte, hogy ismert előttük Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontja, beleértve a szankciókkal való óvatos bánásmód ajánlását is.

“Az Egyesült Államok nagykövetsége figyelemmel fogja kísérni a törvénnyel kapcsolatos fejleményeket, különösen január elsejét követően, amikor az előírásokat a gyakorlatban is alkalmazni fogják” – mondta a hírügynökségnek Chase Beamer követségi szóvivő.

George Pataki egykori New York-i kormányzó szlovákiai látogatása során elhangzott nyelvtörvényt bíráló kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő azt mondta, hogy magánlátogatásról volt szó, s a politikus nem képviselte az amerikai kormány véleményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik