Nagyvilág

Netes bojkott szerveződik az ukrán elnökválasztás ellen

A Krím-félsziget lakosságát az ukrán elnökválasztás bojkottálására buzdító felhívások jelentek meg Szevasztopol város internetes fórumán.

A krími netezők egyebek mellett arra buzdítják az autonóm köztársaság választópolgárait, hogy „mellőzzék a meghiúsult állam (Ukrajna – a tud.) elnökének megválasztását” és „verjék vissza a megszállókat”, mert – egy másik felhívás szavaival – „Szevasztopolnak és a Krímnek valódi hatalomra van szüksége”.

A szevasztopoli internetes aktivisták szerint az elnökválasztáson indulók között nincs egyetlen tisztességes, becsületes jelölt sem, s egyébként is, mint írják, „Ukrajna nem a mi országunk” – adták hírül szerdán internetes ukrán hírportálok.

A jelentések szerint a szevasztopoli netes fórumozók nyomtatásban, szórólapokon is terjeszteni akarják bojkottfelhívásukat. Szerintük ugyanakkor részt kell venni a krími parlamenti és helyhatósági voksoláson.

Az internetes vitában részt vevő Andrej Merkulov, az Orosz Blokk nevű szervezet szevasztopoli önkormányzati képviselője a sajtónak egyebek mellett elmondta, hogy szerinte azért kell bojkottálni a 2010. január 17-re kiírt ukrán elnökválasztást, mert „az agonizáló országban kapzsi milliárdosok és lakájok csoportja ragadta magához a hatalmat, s nincs különbség abban, ki foszt majd ki bennünket”.

Korábban az Orosz Blokk aktivistái azért szólították fel a krími választópolgárokat az ukrán elnökválasztástól való távolmaradásra, mert szerintük az államfőjelöltek vagy az ukrán nacionalisták, vagy az oligarchák érdekeit képviselik, s az orosz nemzetiségű állampolgárok egyiküktől sem várhatnak semmi jót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik