Nagyvilág

Nem szabadították fel az olasz sajtót

admin
admin

2009. 10. 21. 14:24

Parázs szócsaták után, izzó légkörű szavazási procedúra végén nem született semmilyen állásfoglalás az Európai Parlamentben (EP) a sajtószabadságról, amelynek annak aggasztó olaszországi helyzete miatt kezdeményezték a vitát a szocialista, liberális, illetve zöldpárti EP-képviselők.

A témában – az október 8-án lefolytatott vita után – a szerdai strasbourgi ülésen szavaztak kilenc különböző állásfoglalás-tervezetről is, de egyik sem kapott többséget.
Az eseményeknek magyar vonatkozásuk is volt: az egyik néppárti módosító indítvány a magyarországi helyzetre hívta volna fel a figyelmet a határozatban.

Már a téma napirendre tűzése ügyében is heves politikai összecsapás volt az európai pártcsaládok között. A jobbközép néppártiak azzal érveltek, hogy a kérdés nem tartozik az európai törvényhozás elé, saját belső vitáikat intézzék el az olaszok egymás közt.

Olaszországban e hó elején mintegy 150 ezren tüntettek Rómában a sajtószabadság mellett, mert szerintük Silvio Berlusconi miniszterelnök meg akarja félemlíteni a sajtót. A tiltakozók azt rótták fel az olasz kormányfőnek, hogy el akarja nyomni a magánéletéről szóló kritikus sajtóbeszámolókat. Berlusconi nemrég beperelt több újságot, amelyek beszámoltak a magánéletét kísérő botrányokról.

A Freedom House független amerikai kutatóintézet idei jelentésében a “részben szabad” minősítést adta az olasz médiának, s a 195 vizsgált ország közül a 73. helyre sorolta e tekintetben.

Nem szavazták meg

A vitában a néppárti EP-képviselők részben vitatták a Berlusconi elleni felháborodás indokoltságát, másrészt tiltakoztak az ellen, hogy egyedül Olaszországot állítsák pellengérre a sajtószabadság ügyében. A szerdai szavazáson a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az úgynevezett egyesült baloldaliak közös állásfoglalási indítványát 338-335 arányban vetették el. Nem kapott többséget a néppárti, a konzervatív, valamint a Szabadság és Demokrácia Európája nevű jobboldali frakció közös állásfoglalási indítványa sem, miként elvetették a többi önállóan benyújtott szövegtervezetet is.

A szociálliberális baloldal közös javaslatához benyújtott módosító indítványok között az egyiket – Manfred Weberrel és Simon Busuttillal együtt – Gál Kinga magyar néppárti EP-képviselő jegyezte. Eszerint az egyik preambulum-bekezdésben helyet kapott volna egy olyan szövegrész, amely szerint “a magas pozíciót betöltő és a hatalmon lévő politikusokhoz köthető korrupciós esetek felderítésével foglalkozó újságírókra történő politikai nyomásgyakorlás érdekében a magyar kormányzati szervek nemrégiben a média ilyen tagjai elleni büntetőeljárások indításával kapcsolatos intézkedéseket vezettek be”. A javasolt szöveg úgy folytatódott, hogy “a magyar médiában politikailag befolyásolt közeg alakult ki”.

Az EP egyébként – még az elutasító végszavazás előtt – elvetette ezt a módosító javaslatot, valamint Szájer Józsefnek, a magyar néppárti delegáció vezetőjének az ezzel lényegében azonos tartalmú szóbeli módosító indítványát is. Szájer azt kérte a baloldali és a liberális EP-képviselőktől, hogy mérjenek azonos mércével, ne válogassanak politikai rokonszenvük alapján az egyes ügyek között.

A Jobbik az MTI-nek eljuttatott közleményében kijelenti: büszkék arra, hogy három képviselőjük megakadályozta Olaszország diszkriminatív elítélését az EP-ben. “A magukat baloldalinak nevező erők határozati javaslatot terjesztettek elő, amelyben Olaszországot az emberi jogok – a sajtószabadság és a véleménynyilvánítási szabadság – megsértése miatt kívánták elítélni” – írja Morvai Krisztina.

“Viszont megszavaztunk minden olyan részindítványt, amely (általánosságban, és nem egy-egy országot diszkriminatívan kiragadva) azt célozta, hogy ne kerülhessen sor a média hatalmi koncentrációjára, egy-egy milliárdos hatalmi csoport kezében tartására” – tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.