Nagyvilág

Letarolná a szórakoztatóipart a Kalóz Párt

Az illegális fájlcserélő Pirate Bay ihlette Kalóz Párt egyre népszerűbb a fiatal, politikailag elidegenedett első választók között, Németországban és Svédországban már átugrotta a parlamenti küszöböt. A legális fájlcserélés mellett és a szórakoztatóipar megélhetési művészei ellen kiálló alapító, Rick Falkvinge most Nagy-Britanniára összpontosít.

Rick Falkvinge négy évvel ezelőtt Svédországban alapította meg a Kalóz pártot egy, a peer-to-peer szolgáltatásokat érintő fricska után. Az ötletet adó népszerű, ám illegális Pirate Bay leállítása, és a vezetők 2009. áprilisi bebörtönzése a várt támogatottságot is meghozta a pártnak, mely a svéd Európa Parlamenti választásokon 7%-ot ért el, s a legnépszerűbb opció lett az első alkalommal szavazók közt.

A múlt hónapban rendezett német általános választáson szintén az először voksoló férfiak között ért el kiemelkedő teljesítményt 13%-kal, s hasonló sikerre számít Nagy-Britanniában is. Az augusztusban alapított brit szekció már 500-600 tagot számlál, közülük kerülnek ki a jövő nyáron esedékes választások jelöltjei.

A parlamentbe valószínűleg itt nem fognak bekerülni, hiszen Angliában egyéni jelöltekre szavaznak a választók, akik között az egyszerű többség dönt. „Minél több jelöltet kívánunk indítani a pénzügyi helyzetünknek megfelelően. Természetesen nem győzelmi esélyekre gondolunk, csupán a népszerűségünk növelésére”- idézte Andrew Robinsont, a brit pártelnököt a BBC.

A zeneipar elmúlt évtizedét a fájlcserélő programok elleni küzdelem, és a globálisan zuhanó eladások megállítása tették ki, ám hasonló problémákkal küzdenek a televíziós és filmipar valamint a könyvkiadás területén is. Az érintettek szerint a Kalóz párt, amennyiben valaha hatalomhoz jut, tönkreteheti a szórakoztatóipart illetve pusztító hatással lehet a kreativitásra, miután javaslatai között szerepel a fájlcserélés legalizálása és támogatása, valamint a szerzői jogok öt-tíz évre csökkentése a mostani ötven év helyett.

A manchesteri zeneipari konferencián nem is titkolták ellenszenvüket a pártalapító ellen, akit egyesek egyenesen máglyára küldenének. A meghívott Falkvinge azonban nyugodtan válaszolt a hallgatóknak. Arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy a művészek megélhessenek kreativitásukból, ha elég népszerűek, rövid szünet után azt felelte: hatalmas túlkínálat van azokból, akik pusztán kreativitásukból akarnak megélni, pedig nincs ekkora kereslet. „Ha ebből szeretne megélni, már nem alkotó, hanem vállalkozó, és innentől kezdve ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint a világ összes vállalkozójára-olyat kell nyújtania, amiért valakinek megéri fizetni”.

A fájlmegosztásról szóló vitákról pedig egyszerűen kijelentette, hogy értelmetlenek és idővel még inkább azok lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik