Külföld

Balázs Péter: Orbánnak is tartania kell a kötelezettségeket

admin
admin

2009. 10. 21. 08:27

Meg lehet találni a megfelelő jogi módszert a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos cseh és szlovák felvetések helyes megválaszolására - mondta a BBC-nek Balázs Péter.

A magyar külügyminiszter, aki a BBC televízió HardTalk című politikai magazinműsorának nyilatkozott, kijelentette: van mód arra, hogy megadják Prágának és Pozsonynak a jogi és erkölcsi biztosítékokat az uniós reformszerződéssel kapcsolatban általuk felvetett problémákra.

Václav Klaus cseh elnök közölte: nem írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, amíg Csehország mentességet nem kap a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól. A cseh államfő szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után, a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat. Nemrég a szlovák kormány is hasonló mentességi igényt vetett fel.

Nem kéne újra ratifikálni

Balázs Péter a BBC interjúműsorában azt mondta: ha nem is ilyen mentességet, de olyan dokumentumot el tud képzelni, amely tartalmazza az összes EU-tagállam számára megfelelő választ, további ratifikációs eljárás szükségessége nélkül.
A külügyminiszter felidézte, hogy a reformszerződés tervezetének kidolgozása már hét éve elkezdődött, és “hét év után még mindig várunk az egyik tagállamra”. Kijelentette: most már ideje lenne a szerződés hatályba lépésének, és annak, hogy el lehessen kezdeni a gondolkodást a Lisszabon utáni struktúráról.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki brit Konzervatív Párt népszavazást akar kiírni abban az esetben, ha a jövő tavaszi brit választásokon kormányra kerül, és a szerződést addig még nem ratifikálta az összes tagország, Balázs Péter azt mondta: derűlátó, és reméli, hogy a ratifikációs eljárás jóval a nagy-britanniai választások előtt lezárul.

Hozzátette: “lehetnek magányos lovasok” Európában, de “a kritikus tömeg” az integráció híve az EU-n belül.

Rossz értelmezés volt Sólyom tervezett látogatása

Sólyom László köztársasági elnök meghiúsult nyári szlovákiai látogatásával kapcsolatban Balázs Péter kijelentette: ha egy EU-tagállam elnöke egy másik uniós országba látogat, az baráti gesztus, és semmiképpen nem lehet provokációnak tekinteni. Az időzítéssel kapcsolatos szlovákiai kifogásokról a magyar külügyminiszter azt mondta: a tervezett látogatásnak semmi köze nem volt a Varsói Szerződés haderőinek négy évtizeddel korábbi csehszlovákiai inváziójához.

Arra a riporteri kijelentésre, hogy “ügyetlen” volt az időzítés, Balázs Péter kijelentette: rossz értelmezésről volt szó, és az évfordulóval kapcsolatos érvet később már a szlovák fél sem ismételte meg. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: nem Sólyom László szervezte az eseményt, az államfő meghívott vendég volt.

Orbánnak is tartania kell magát a kötelezettségekhez

A magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos kérdésre Balázs Péter azt mondta: a makrogazdasági mutatókat tekintve Magyarország pozíciója a legjobb az egész térségben, mivel megvolt a bátorság a fájdalmas lépések megtételére, a költségvetési egyensúly helyreállítására. A külügyminiszter hozzátette: a költségvetési hiányt tekintve jövőre Magyarország teljesítménye lehet a legjobb az EU-n belül.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktornak a választások megnyerése esetén tartania kell-e magát a Magyarországnak nyújtott nemzetközi pénzügyi támogatás feltételeihez, Balázs Péter kijelentette: vannak olyan nemzetközi kötelezettségek, amelyeket minden magyar kormánynak tiszteletben kell tartania.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.