Nagyvilág

300 millió dollárt kapott Románia

A Világbank 300 millió eurót utalt át Romániának, a balkáni országnak jóváhagyott 1 milliárd eurós világbanki készenléti hitel első részleteként - jelentette be szerdán Laurentiu Andrei, a román pénzügyminisztérium állampapírosztályának vezetője.

Az első részlet folyósítását júliusban hagyta jóvá a Világbank igazgatótanácsa. A második részlet átutalása 2010 első felében lesz a tervek szerint.

Az 1 milliárd euró egy nagyobb pénzügyi segélycsomag része. A tavasszal jóváhagyott összesen 19,95 milliárd euró készenléti hitelt a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és más nemzetközi hitelnyújtók állították össze.

Romániának eddig 7 milliárd eurót utalt át az IMF, amely várhatóan decemberben további 1,5 milliárd eurót folyósít. Az Európai Bizottság 1,5 milliárd eurót hagyott jóvá Romániának, amely az év végéig jut hozzá a hitel második részletéhez.

Romániában összeomlott a kisebbségi kormány a közelmúltban, és emiatt felerősödtek azok az aggályok, hogy az ország esetleg nem lesz képes teljesíteni a folyósítás feltételeit. A Világbank és az IMF a napokban jelezte: képviselői csak azután utaznak Romániába, hogy feláll az új kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik