Nagyvilág

Afganisztán ismétel

Barack Obama amerikai elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egyaránt üdvözölte, hogy Hamid Karzai hivatalban lévő államfő kedden beleegyezett az afgán elnökválasztás második fordulójának kiírásába.

Obama és Ban Ki Mun azután nyilatkozott, hogy az afgán választási bizottság bejelentette: második fordulót tartanak november 7-én az afganisztáni elnökválasztáson, miután csalások miatt érvénytelenítették a szavazatok egy részét, és így egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát. A testület szerint Karzai a szavazatok 49,67 százalékát szerezte meg az augusztus 20-i első fordulóban. Az elnök közölte, hogy elfogadja a választási visszaélések kivizsgálásával megbízott panaszbizottság megállapításait, és beleegyezik a második fordulóba.

Obama a washingtoni Fehér Ház által kiadott közleményében úgy vélte, hogy “fontos precedens az új afgán demokrácia” számára, hogy Karzai elfogadta a második fordulót. Az elnökválasztás – Obama szerint – eredmény nélkül is maradhatott volna, ami Afganisztán kárára lett volna, de Karzai “konstruktív lépései fontos precedenst teremtenek”.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közleményben amerikai segítséget ajánlott fel a második forduló megszervezéséhez.
Az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomást gyakorolt az elmúlt napokban Karzaira, “rendkívül fontosnak” tartva, hogy a következő afgán kormány törvényes módon jöjjön létre. Robert Gibbs fehér házi szóvivő kedden közölte: még nem dőlt el, hogy Obama megvárja-e a második fordulót, mielőtt dönt az Afganisztánba küldendő esetleges csapaterősítésről.

Ban Ki Mun az ENSZ New York-i székházában újságíróknak nyilatkozva szintén üdvözölte Karzai döntését. Méltatta, hogy az afgán elnök elkötelezte magát “az afgán alkotmány és a demokratikus folyamatok maradéktalan tiszteletben tartása” mellett. A főtitkár úgy vélte, hogy a második afgán elnökválasztási forduló megszervezése nagy kihívást jelent majd. Megígérte azonban, hogy az ENSZ megpróbálja biztosítani, hogy a választáson minden afgán szabadon, megfélemlítés vagy fenyegetés nélkül nyilváníthassa ki akaratát.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Brüsszelben kiadott közleményében szintén üdvözölte Karzai döntését, egyúttal követelte, hogy az első fordulóban tapasztalt választási csalások a második fordulóban ne ismétlődjenek meg. Rasmussen választási részvételre buzdított minden afgánt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik