Nagyvilág

Kérdőre vonták Bajnait Párizsban

Érdeklődve figyelik a francia befektetők, mi folyik Pécsen. Bajnai Gordon miniszterelnök aggályosnak és otrombának nevezte az önkormányzat lépését, amely a Pécsi Vízműből kitette a szűrét a kisebbségi francia tulajdonosnak. A miniszterelnök az üzletembereknek azt mondta, hogy a kormány megpróbál segíteni.

Bajnai Gordon tájékoztatása szerint a francia nagyvállalkozókkal folytatott munkareggelijén sokan rákérdeztek a kialakult helyzetre: “minden befektető érdeklődve figyeli azt, hogy milyen üzeneteket küld ez az ellenzéki vezetésű önkormányzat arról, hogy ő hogyan képzeli a jövőt Magyarországon”, arról hogy “milyen módon bánik a befektetőkkel, és nyilván következtetéseket vonnak le belőle”.

“Jogi eszközeink nincsenek, de amennyiben félreértésekről és nem tudatos akcióról van szó van, a félreértések elsimításában felajánlottam segítséget” – hangsúlyozta a kormányfő.

A Suez vezetőinek a miniszterelnök megismételte, hogy “aggályosnak” látja az intézkedések egy részét, az eljárást pedig “otrombának” tartja, következményeiben pedig Magyarország számára nagyon veszélyesnek.

Kérdőre vonták Bajnait Párizsban 1

A pécsi vízmű esete a kormányfő szerint mindenkit érint, aki Magyarországon önkormányzatokkal jogi kapcsolatban áll, “hiszen egy magyar magánvállalkozó sem lehet biztos abban, hogy ha politikailag egyszer csak úgy gondolják, hogy nem jó egy szerződés, akkor nem próbálják-e meg erőszakkal megváltoztatni”.

a pécsi vízmű ÁTVÉTELE

A pécsi önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai két héttel ezelőtt ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, s kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét.

A lépésre azután történt, hogy a város közgyűlése Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túl drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezi előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallja a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik