Nagyvilág

Háború törhet ki Boszniában

Bosznia egy polgárháború szélére sodródott, az alkotmányos válság pedig a politikai rendszer összeomlásával fenyeget. A kilencvenes évek véres háborúja után kialkudott alkotmány megreformálása ugyanis ismét kirobbanthatja a belső feszültségeket. A változtatásra viszont szükség van, mert Bosznia így „nem fenntartható ország”.

A nyugtalanság oka, hogy a boszniai szerb vezetők az ország önállóságáért küzdenek, és ennek érdekében meg szeretnék reformálni az alkotmányt, míg mások arra figyelmeztetnek, hogy az ország a továbbiakban nem fenntartható – írja a Daily Telegraph. A növekvő etnikai megosztottság miatt felerősödtek azok a félelmek, amelyek a 110 ezer halálos áldozatot követelő, 1992 és 1995 között lezajlott háború kiújulásával fenyegetnek.

A magas rangú európai és amerikai vezetők rendkívüli találkozót hívtak össze keddre Szarajevóba, hogy találkozzanak az ország vezetőivel, és megoldásokat keressenek.

A vita középpontjában az ország 1995-ben, a háborút követően kiadott alkotmányának módosítási kísérlete áll. A szerb csoportok korszerűbbé szeretnék tenni a teljes kormányzati rendszert, amely akkor úgy lett megtervezve, hogy az gyengítse az ország pozícióját. Milorad Dodik, boszniai szerb miniszterelnök „szükségtelennek és elfogadhatatlannak” nevezte az alkotmány módosítását. „Bosznia nem fenntartható ország” – idézi a kormányfőt a Daily Telegraph.

A srebrenicai mészárlás egyik áldozatát gyászoló asszony - újabb háború jöhet? (Fotó: MTI)

A srebrenicai mészárlás egyik áldozatát gyászoló asszony – újabb háború jöhet? (Fotó: MTI)

Sulejman Tihic, a legnagyobb boszniai muszlim párt vezetője attól tart, újabb háború fenyeget. „Ha ez így folytatódik, nem kérdés, hogy konfliktus alakul ki. Csak az a kérdés, hogy milyen konfliktus lesz, és hogy az három vagy hat hónapon, esetleg egy éven belül lesz-e” – mondta.

Jim Steinberg, az Egyesült Államok helyettes külügyminisztere, és Olli Rehn, az Európai Unió bővítéséért felelős biztos kedden Szarajevóba utazik, hogy megoldást találjanak a kialakult patthelyzetre. „A célunk, hogy elérjünk bizonyos alkotmányos módosításokat, amely Bosznia-Hercegovinát egy működő állammá teszik, és az ország az EU-csatlakozás egyik lehetséges pályázójává váljon” – mondta a biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik