Nagyvilág

50 év mulva lesz Nyugat Kelet-Németországban

Németország keleti része, a volt NDK ötven év alatt éri utol az ország nyugati felét az egy főre jutó jövedelmet tekintve - mutatta ki az egyik vezető német gazdaságkutató intézet.
A hallei IWH mérései alapján évente átlagosan egy százalékkal csökken a különbség a két országrész között. "Rohamléptek helyett tyúklépésben halad a felzárkózás, ha egyáltalán lehet ilyen folyamatról beszélni" - mondta Udo Ludwig, az intézet elemzője.

A kilencvenes évek első felében a keleti tartományok egy főre jutó gazdasági teljesítménye még gyorsan nőtt, fél évtized alatt a nyugati átlag 40 százalékáról 60 százalékra emelkedett. 1995-től kezdve aztán a fejlődés lelassult, 1997 és 2001 között pedig a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme el is maradt a nyugati régió bővülési tempójától. Jelenleg a kelet-németországi gazdasági teljesítmény a nyugati 70 százalékán stagnál – mutatta ki felmérésében az IWH, a legtekintélyesebb kelet-németországi gazdaságkutató intézet.

A szeptember végi országos választások nyomán formálódó konzervatív-liberális kormánykoalíció azt kívánja rögzíteni programjában, hogy 2019-re ki kell egyenlíteni az életszínvonalbeli különbségeket az ország két része között. “A valóságtól elrugaszkodott elképzelésről van szó, amelyet bajosan lehetne megvalósítani” – mondta Udo Ludwig a Leipziger Volkszeitung című lap hétvégi száma szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik