Nagyvilág

Orbán: visszaállítjuk Magyarország tekintélyét

admin
admin

2009. 10. 17. 18:19

Programalkotó kongresszust tartott szombaton Rimaszombatban a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), megerősítve pártelnöki tisztségében Csáky Pált. A fórumon Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - vendégként felszólalva – ígéretet tett, hogy ha kormányra kerülnek, visszaállítják Magyarország és a magyar kormány tekintélyét.

A kongresszus több mint 300 küldötte elfogadta a Modern párt, életképes közösség nevet viselő húszéves programot, amely víziót ad a szlovákiai magyarságnak, mégpedig úgy, hogy egyaránt figyelembe veszi a magyar nemzeti, az országos szlovákiai és az összeurópai összefüggéseket.

Bizalom Csákynak

A küldöttek megerősítették tisztségében Csáky Pált. A bizalmi szavazást maga Csáky kérte, miután májusban-júniusban többen elhagyták az MKP-t és Híd-Most néven saját pártot alapítottak. A 297 leadott szavazatból 270-en bizalmat szavaztak Csákynak, 25-en elutasították azt, míg két voks érvénytelen volt.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Csáky beszámolójában bírálta a szlovák kormánykoalíció magyarellenességét, korruptságát, s hangsúlyozta: az MKP tevékenységének középpontjában továbbra is a közösségszolgálat, a szlovákiai magyarság érdekeinek védelme és érvényesítése fog állni. A Híddal kapcsolatban azt mondta: az új párt alapítói megosztották a szlovákiai magyarságot, s az MKP ezzel a párttal nem kíván együttműködni.

“Ráadásul olyan lépést tettek meg, amelyet 1990 óta egyetlen magyar politikus sem Szlovákiában: otthagyták a zászlót, becsapaták társaikat és választóikat. Nagyon rossz megosztottságot vittek a szlovákiai magyar társadalomba, gyöngítették közösségünk érdekképviseletét” – mutatott rá a pártelnök.

Hangsúlyozta, hogy az MKP túlélte a válságot: az elmúlt hónapokban is többen léptek be a pártba, mint ahányan elhagyták, a párt mind a 18 járásban, ahol jelen van, erős és életképes. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a nagy nyomás, és a megváltoztatott szavazási körzetek miatt az MKP a novemberi megyei választáson gyengébb eredményt ér el, mint legutóbb. Sajtóértekezleten azt mondta: az MKP a megyei választáson tíz százalék körüli eredményt vár.

A tanácskozást a magyar kormány nevében Gémesi Ferenc államtitkár, míg a parlament nevében Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke üdvözölte. Mindketten nagyra értékelték az MKP tevékenységét, s hangsúlyozták a magyar-magyar együttműködés folytatásának szükségességét. Két szlovák ellenzéki párt elnöke – Mikulás Dzurinda és Ján Figel – levélben üdvözölték a kongresszust. A kongresszuson jelen volt Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete is, valamint a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselői.

A nyelvtörvény kulturális agresszió

Orbán Viktor nagy érdeklődéssel kísért beszédében leszögezte: ha a Fidesz a jövő évben bizalmat kap a választóktól, hozzáfog a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének a megtervezéséhez és új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt.

“Amennyiben megkapjuk a magyar választók bizalmát, visszaállítjuk Magyarország és a magyar kormány tekintélyét, s hozzáfogunk a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez, amelynek elveit a szabadság, a kölcsönös tisztelet és az európai értékek fogják alkotni” – hangsúlyozta a politikus. Úgy vélte: a magyar kisebbségek mai problémáinak egyik alapvető oka Magyarország tekintélyének csökkenése.

Felszólította a szlovákiai magyarokat, hogy nemcsak a jó, hanem a nehéz időkben is vállalják magyarságukat. “Magyarország önökkel van, Magyarország a Felvidékkel van” – jelentette ki a politikus.

A szlovákiai nyelvtörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az “nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen”. A szlovákoknak Orbán azt üzente: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy megnyirbálták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, akkor könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut. “Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése” – húzta alá Orbán Viktor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.