Nagyvilág

Földrengés rázta meg Jávát

Erős, 6,4-es földrengést észleltek péntek délután az indonéziai Jáva szigetén, amelyen Jakarta főváros is található. A földmozgás kisebb károkat okozott, de nem rendeltek el szökőárriadót - közölte az indonéz földtani intézet.

A rengés epicentruma a Jáva és Szumátra szigete közötti Szunda-szorosban volt, az Ujung Kulon-félsziget partjai közelében, Jakartától mintegy 260 kilométerrel nyugatra. Az amerikai földtani intézet 6,5 fokozatúra tette a földmozgás erejét, és annak központját a fővárostól 187 kilométerre nyugatra határozta meg.

A földtani intézet egyik illetékese nem zárta ki, hogy a földrengés károkat okozott az epicentrumhoz közeli térségben. Egy helyi lakos arról számolt be, hogy part menti falujában megrepedtek egyes házak falai, és tetőcserepek hullottak le a rengés következtében. Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban is kilengtek az épületek, megremegtek az irodaépületek berendezései. Néhol pánik tört ki, az emberek fejvesztve hagyták el otthonukat és irodájukat.

A földrengés nem volt elég erős ahhoz, hogy szökőárriadót rendeljenek el.

Szeptember 30-án 7,6-es erősségű földmozgás pusztított Szumátra szigetén, több mint 1100 ember halálát okozva a hivatalos adatok szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik