Nagyvilág

Lesz második forduló Afganisztánban

Valószínűleg második fordulót írnak ki a csalások gyanúja által beárnyékolt afganisztáni elnökválasztáson az ország washingtoni nagykövete szerint.

Szaid Tajib Dzsavad ennek lehetőségéről helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban tartott előadásában, illetve utána az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva beszélt.

A diplomata az első Hamid Karzai hivatalban lévő afgán államfő környezetéből, aki nyíltan utal arra, hogy Abdullah Abdullah volt külügyminiszter – Karzai kihívója – elegendő számú szavazatot szerezhetett ahhoz, hogy második fordulóra kényszerítse az elnököt. A nagykövet mindazonáltal azt állította, hogy erre vonatkozóan nem kapott konkrét tájékoztatást az afgán hatóságoktól.

A Washington Post viszont azt írja a független panaszbizottság számításait ismerő tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a szavazatok újraszámlálása következtében a Karzaira leadott szavazatok aránya 47 százalékra apadt, így mindenképpen szükség lesz a második forduló megtartására. A lap szerint az ENSZ által támogatott testület pénteken véglegesíti számításait, s az eredményt várhatóan szombaton teszik közzé.

Az augusztusi elnökválasztás hivatalos végeredményét máig nem tették közzé. A nem hivatalos eredmény szerint Karzai a szavazatok 56,4 százalékát szerezte meg – vagyis első fordulós győzelmet aratott -, Abdullah pedig a 27,8 százalékát.

A választási megfigyelők szerint a voksoláson tömeges csalásokat követtek el Karzai javára. Az Európai Unió megfigyelői szerint a leadott szavazatok közül nagyjából másfél millió esetében áll fenn a csalás gyanúja. Ezek túlnyomó többségén – körülbelül 1,1 millió szavazólapon – Karzai neve szerepel, másik 300 ezren pedig a volt külügyminiszteré.

Szaid Tajib Dzsavad nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy kemény munkát igényelne minden érintettől a választás második fordulójának zökkenőmentes lebonyolítása. Az lenne az ideális, ha egy hónapon belül kerülne sor az újabb szavazásra, mivel az alkotmány által előírt kéthetes határidő betartása a diplomata szerint “lehetetlen”. A nagykövet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha november végére csúszna a szavazás, problémát jelentene, hogy Afganisztán egyes részein már nagyon hideg lesz, miközben a rossz közutak és nagy távolságok miatt a szavazóknak gyakran nagy távolságot kell megtenniük a szavazófülkéig. Dzsavad szerint “katasztrófával” érne fel a választás második fordulójának elhalasztása tavaszra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik