Külföld

Kubis: mindenkinek árt a nyelvtörvény-ügy

admin
admin

2009. 10. 16. 09:51

A volt szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia és Magyarország vitájának kiéleződése a nyelvtörvényről mindkét állam jó hírének kárt okozott.

“Az Európai Unióban az a benyomás alakult ki, hogy valamiféle rendkívüli csodabogarakról van szó, akik szomszédos országokként nehezen keresik az utat a probléma megoldásához” – jelentette ki Ján Kubis abban az interjúban, amelyet a Pravda című független pozsonyi napilap közölt pénteken.

Úgy véli: Szlovákiának a nemzetközi fórumokon ugyan sikerült megvédenie a nyelvtörvényt, de politikai szempontból nem mindig járt el százszázalékosan.

“Meg kell jegyeznem, hogy Szlovákia nem volt képes már az előkészítés idején kialakítani a megfelelő érvrendszert a törvény indoklására” – mutatott rá Kubis, aki januárban önként távozott a szlovák diplomácia éléről, és az ENSZ-ben vállalt feladatot.
A Szécsényben tartott szlovák-magyar kormányfői találkozót a diplomata pozitívan értékeli. “Olyan szükséges közös jelzést adtak le, hogy képesek vagyunk tisztázni a dolgokat, és képesek vagyunk eltávolítani az akadályokat” – jegyezte meg Kubis.

Ami Sólyom László révkomáromi látogatásának megakadályozását illeti, úgy látja, hogy a szlovák fél helyesen járt el. Megjegyezte: talán meg lehetett volna próbálni az európai uniós partnerek bekapcsolását a magyar fél meggyőzésébe arról, hogy tekintsen el a látogatástól. “Az unió többi állama így üzenetet küldhetett volna Magyarországnak, hogy elnökének ez az útja csak a kapcsolatok kiéleződéséhez járulhat hozzá” – vélte a diplomata. “Szlovákia helyesen járt el, amikor az adott helyzetben meghúzta a piros vonalat” – szögezte le Kubis.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.