Nagyvilág

Bukásra szánja miniszterelnökét Basescu?

Az előrehozott parlamenti választásokat akarja kierőszakolni Traian Basescu román államfő azzal, hogy az ellenzéki pártok által nem támogatott miniszterelnök-jelöltet bízott meg a kormányalakítás feladatával - írta pénteken a román sajtó egy része a romániai belpolitikai válság kapcsán.

Basescu miniszterelnök-jelöltnek Lucian Croitoru pénzügyi szakembert nevezte ki, akinek olyan körülmények között kell kormányt alakítania, hogy egyelőre csak a parlamenti mandátumok körülbelül 35 százalékát birtokló Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatását élvezi. A 65 százalékos parlamenti többséggel rendelkező ellenzéki pártok Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét javasolták miniszterelnök-jelöltnek, de Basescu elutasította őt.

A Gandul című napilap szerint az államfő “Croitoruval lépett” a politikai sakktáblán, és az előrehozott parlamenti választásokra készül. A demokrata pártból származó forrásokra hivatkozva a lap úgy tudja: Croitoru jelölése Basescu azon tervének része, amely szerint december 6-a, a román államelnök-választás második fordulója után előrehozott parlamenti választásokat ír ki. Addig is megpróbálja hivatalában tartani az Emil Boc vezette, immár csak ügyvivői hatáskörrel rendelkező demokrata kormányt – írja a Gandul, amely szerint sem a demokraták, sem maga Basescu nem hiszi, hogy Croitoru kormánya megkaphatja a parlament támogatását.

Ennek ellenére a demokraták vezető politikusai nyilatkozataikban azon meggyőződésüket fejezték ki, hogy másodszorra megszavazza a parlament az államfő által kinevezett miniszterelnök-jelölt kormányát, hiszen a jelenlegi parlament honatyái nem szívesen válnának meg törvényhozói mandátumuktól.

A román alkotmány kétszeri sikertelen kormányalakítási kísérlet után adja meg a lehetőséget az államfőnek, hogy feloszlassa a parlamentet.

A Gardianul című napilap is úgy látja, hogy Basescu az előrehozott parlamenti választásokat akarja “kierőszakolni”.
A Cotidianul című napilap azt emeli ki tudósításában, hogy a belpolitikai válságot az alkotmánybíróság döntheti el, ha az ellenzéki pártok úgy határoznak, hogy a taláros testülethez fordulnak Croitoru jelölése ügyében. Ők azt kifogásolják, hogy Basescu nem vette figyelembe a 65 százalékos parlamenti többséget alkotó ellenzék javaslatát, és elutasította Johannist.

Az Evenimentul Zilei című napilap is kevés esélyt lát arra, hogy Croitoru kormánya megkapja a beiktatásához szükséges parlamenti támogatást. Az újság szerint a Croitoru-kormány hivatalba lépésének a sikere nagymértékben a PD-L és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti tárgyalások eredményétől függ – olvasható az Evenimentul Zileiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik