Nagyvilág

Amerika rakétákat telepít Lengyelországba

Az Egyesült Államok nem állandó jelleggel Patriot típusú légvédelmi rendszert telepít jövőre Lengyelországba, és folytatja a tárgyalásokat Varsóval egy új rakétavédelmi rendszerről - jelentette be Alexander Vershbow, az amerikai védelmi minisztérium államtitkár-helyettese pénteken Varsóban.

Vershbow annak az új rakétavédelmi stratégiának a részleteiről tájékoztatta lengyelországi tárgyalópartnereit, amelynek egyik célja, hogy csillapítsa Oroszország aggodalmait. Moszkvát felbőszítette az előző amerikai kormányzat azon elképzelése, hogy Oroszország területéhez közel telepítenek nagy hatótávolságú elfogórakétákat.

Lengyelország és Csehország még mindig neheztel amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök lemondott a Bush-kormányzat azon tervéről, hogy egy csehországi radarállomás felépítésével és elfogórakéták lengyelországi telepítésével kiterjeszti Közép-Kelet-Európa egy részére is az amerikai rakétavédelmi rakétarendszert, más néven: a rakétapajzsot.

Az új amerikai rakétavédelmi elképzelések szerint először hajókra telepítenek rakétákat, majd a második szakaszban következik a föld-levegő rakéták, köztük a rövid és közepes hatótávolságú rakéták ellen hatásos SM-3 (Standard Missile 3) elfogórakéták telepítése. A lengyel védelmi miniszter helyettesével, Stanislaw Komorowskival folytatott tárgyalás után Vershbow kijelentette, hogy két támaszponton helyeznének el SM-3-as rakétákat, s a varsói kormány beleegyezésével Lengyelország fogadhatná be az egyik bázist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik