Nagyvilág

Lefizették az olaszok a tálibokat?

A francia hadsereg szóvivője megalapozatlannak nevezte csütörtökön a Times értesülését, miszerint az olasz titkosszolgálat hatalmas összegeket fizetett az olasz hadsereg által ellenőrzött afganisztáni térségben a helyi tálib parancsnokoknak a terület nyugalma érdekében.

Az olasz kormány “teljesen megalapozatlannak” minősítette közleményében a brit napilap beszámolóját, s közölte: soha nem engedélyezett kifizetéseket a tálib erőknek. Az Afganisztánban harcoló NATO-erők egyik amerikai szóvivője szintén cáfolt. “Nem alkalmazunk megvesztegetést. Nem fizetünk a lázadóknak” – mondta Wayne Shanks ezredes.

Egy névtelenséget kérő, magas rangú afgán tisztviselő ezzel szemben Kabulban azt mondta, a NATO afganisztáni műveletében részt vevő “számos ország”, köztük Olaszország is fizet a lázadóknak azért, hogy katonáikat ne érje támadás.

A Times NATO-forrásokra hivatkozva az állította: Róma rendszeresen több tízezer dollárral vesztegette meg a Kabultól keletre fekvő Sarobi térség tálib hadurait, de ezt eltitkolta a többi NATO-szövetséges elől, és a térség ellenőrzését átvevő francia erők ezért később súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az amerikai hírszerzés ugyan rájött erre, és az Egyesült Államok római nagykövete már tavaly nyáron tiltakozott a Berlusconi-kormánynál. Az olaszok azonban “soha nem ismerték el” a kifizetések tényét, annak ellenére, hogy erről lehallgatott telefonbeszélgetések is tanúskodtak. Az ügyet nem hozták nyilvánosságra, mert annak következményei “diplomáciai lidércnyomással” értek volna fel – mondta a Times forrása.

A lap szerint tavaly augusztusban, egy tálib rajtaütésben egy könnyű felszerelésű francia járőr tíz katonát vesztett, több tucatnyian pedig megsérültek a téves kockázati helyzetértékelés miatt; ez volt a francia hadsereg legnagyobb hadszíntéri vesztesége az utóbbi negyedszázadban.

“Nem rendelkezünk olyan információval, amely igazolná ezeket a megalapozatlan állításokat” – közölte Christophe Prazuck, a francia vezérkar szóvivője. Hozzátette: “Az olaszok, a franciák és a törökök ellenőrzik 2006 augusztus óta Kabul térségét. Bizalmi viszony van mindenki között”. “Pletykáról van szó, amelyről nem először hallunk” – hangsúlyozta a szóvivő.

Prazuck szerint a franciák minden információhoz hozzáférhettek az olasz hadseregnél, és semmi nem igazolta a kenőpénzekről 2008 eleje óta terjedő pletykákat. A France 2 francia közszolgálati televízió híradójában azt állította: a külföldi katonák hasznos információkért szoktak fizetni az afgán falvak vezetőinek, de arra még nem volt példa, hogy a NATO-erők a tálib haduraknak adtak volna pénzt.

A francia ellenzék ugyanakkor magyarázatot vár a francia kormánytól az olasz és francia erők közötti kommunikációról. Franciaország jelenleg közel háromezer katonát állomásoztat Afganisztánban, ahol 36 francia katona vesztette életét a katonai szerepvállalás 2001-es kezdete óta – jelentette Venczel Katalin, az MTI párizsi tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik