Nagyvilág

Blair mellett kampányol Berlusconi

Silvio Berlusconi saját lapjaiban áll ki Tony Blair EU-elnöki jelölése mellett. A botrányos olasz miniszterelnököt régi barátság fűzi a brit ex-kormányfőhöz, és elnökké választásától reméli, hogy így javíthatja az unióval megromlott viszonyát.

„Tony Blair a tisztség betöltéséhez szükséges adottságok mindegyikével bír, készen áll arra, hogy betöltse az EU elnöki pozícióját, amint ratifikálják a lisszaboni szerződést, és ez jogilag valamint politikailag lehetséges lesz”- tette közzé a lap az olasz miniszterelnök véleményét. A Foglio egyébként Berlusconi nejének tulajdonában van, így feltételezhető, hogy a kampány az olasz kormányfő ötlete, hiszen Blair megválasztásával sokat nyerhet.

Az Európai Unió és Olaszország, pontosabban Silvio Berlusconi kapcsolata ugyanis már évek óta nem felhőtlen. Sokan, köztük a nagy rivális Romano Prodi egykori miniszterelnök élesen bírálta Berlusconit, hogy 2001 és 2006 közötti kormányzása idején elszigetelte az országot az EU-tól az amerikai, az orosz és az izraeli kapcsolatokra koncentrálva.

Az iraki háború támogatásával viszont megnyerte Bush és Tony Blair támogatását. Az amerikai elnök még a 2006-os választási kampányok idején találkozóra hívta az olasz miniszterelnököt, akit a szenátus hangos éljenzéssel fogadott. A közte és Blair közt lévő szoros kapcsolat pedig nyilvánvaló lett, miután az angol vezető Berlusconi szardíniai villájában vakációzott 2004 nyarán, ahol egyébként már Putyin és Bush is megfordult.

A lisszaboni szerződéssel életbe lépő EU elnöki pozíció pontos körvonalai még nem tisztázottak, ám annyi bizonyos, hogy az unió képviselete és a csúcstalálkozók vezénylése a feladatok közé tartozna. Tony Blair megválasztásában Berlusconi valószínűleg az EU vérkeringésébe való visszajutást reméli, a köztük lévő barátságra alapozva. A baloldali L’Unitá című olasz napilap azonban nem sok esélyt lát erre, miután Olaszország kimaradt Nagy-Britannia, Franciaország és Németország legutóbbi, az afganisztáni helyzet tisztázására vonatkozó kezdeményezéséből.

Tony Blair még nem nyilatkozott az esetleges jelöléséről, az unió és az ENSZ közös közel-keleti nagyköveteként jelenlegi feladatára összpontosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik