Nagyvilág

Putyin megmakacsolta magát

Az orosz miniszterelnök szerint túl korai még újabb szankciókról beszélni Irán esetében.

A háromnapos pekingi látogatását záró szerdai sajtóértekezleten Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy akkor lehet beszélni a következő lépésekről, ha elmaradnak vagy kudarccal végződnek a vitatott iráni atomprogramról folyó tárgyalások. “Nincs értelme ijesztgetni az irániakat, meg kell állapodni, keresni kell a kompromisszumokat” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy akkor kell a további lépéseken gondolkozni, ha nem sikerül dűlőre jutni Iránnal.

Az október 1-jén Genfben tartott értekezleten Irán azt ígérte a vele tárgyaló hat nagyhatalomnak – a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának és Németországnak-, hogy megnyitja új urándúsító létesítményét nemzetközi ellenőrök előtt, illetve megfontolja az urán külföldön történő dúsításának lehetőségét. E tervről hétfőn Bécsben tartanak újabb egyeztetést. Putyin szerint a nemzetek közösségének a tárgyalások minden lehetőségét ki kell merítnie, mielőtt újabb szankciókra gondolna. “Ha most, konkrét lépések megtétele nélkül, valamiféle büntetőintézkedéseket jelentünk be, mi magunk teremtünk kedvezőtlen feltételeket” – mondta az orosz kormányfő, aki szerint éppen ezért korai a szankciókról beszélni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő viszont elkerülhetetlennek nevezte a szankciókat, Putyin elnevette magát és kijelentette: Oroszország külpolitikai irányvonalát az államfő határozza meg, és ha Medvegyev “azt mondta, hogy elkerülhetetlenek, akkor elkerülhetetlenek”. Komolyra fordítva a szót Putyin rámutatott: ha az elnök nyilatkozatait nem a szövegkörnyezetből kiragadva vizsgálják, akkor bizonyos abban, hogy nem volt bennük sziklaszilárd elkötelezettség a szankciós politika iránt. Magyarázatában kiemelte, hogy jól ismeri Medvegyev nézeteit Irán ügyében, hiszen a nemzetbiztonsági tanács ülésén közösen vitatják meg és alakítják ki a moszkvai álláspontot.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal kedden tartott moszkvai tárgyalás után kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben a kívánttal ellentétes hatást váltanának ki a szankciók, a fenyegetések és a nyomásgyakorlás. Szergej Rjabkov, az iráni ügyekben illetékes orosz külügyminiszter-helyettes szerdán érthetetlennek nevezte azokat a felvetéseket, hogy a büntetőintézkedésekre kellene helyezni a hangsúlyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik