Nagyvilág

Német kormányfője lehet Romániának

Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere lehet Románia új miniszterelnöke, amennyiben elvállalja a szakértői kormány vezetését. Emil Boc megbuktatása után egy nappal az egyeztetés megkezdődött.

A német ajkú, nagy társadalmi megbecsülésnek örvendő polgármester a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel kezdte meg a tanácskozást, mivel ezek a politikai erők egyetértenek abban, hogy a november 22-i, illetve a december 6-i kétfordulós államfőválasztásig “politikailag független” miniszterelnökre van szükség egy szakértőkből álló válságkormány élén.

Az ezzel kapcsolatos egyetértés azután alakult ki a három ellenzéki alakulat között, hogy kedden – Emil Boc demokrata-liberális kormányának bukása után – Traian Basescu államfő konzultációkat folytatott a pártokkal egy új parlamenti többség és egy új kormány megalakításának a lehetőségéről.

Mircea Geoana szociáldemokrata pártvezér szerint egy olyan, pártpolitikai szempontból el nem kötelezett szakértőkből álló kormányt kellene alakítani, amely képes lenne szavatolni az elnökválasztás tisztaságát, visszaállítani a gazdasági szereplők és a lakosság bizalmát, politikai „hátsó gondolatok” nélkül kezelné a gazdaságot a válság közepette.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelezte nyilatkozataiban: a magyarok szervezete is úgy látja, hogy ebben a pillanatban „válságkormányra” lenne szükség, ami pedig Klaus Johannis személyét illeti, azt a szövetség elfogadhatónak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik