Nagyvilág

Előveszik a baszkokat Spanyolországban

Baszk politikai vezetőket tartóztattak le Spanyolországban. A függetlenségi mozgalmak vezetői kapcsolatban lehettek az ETA terrorszervezettel.

A betiltott baszk szeparatista mozgalom egyik politikai szárnyának legalább öt magas rangú vezetőjét tartóztatták le tegnap a spanyol hatóságok. Arnaldo Otegi, a Batasuna párt korábbi vezetője is a letartóztatottak között van, aki már több terrorizmussal kapcsolatba hozható cselekmény miatt ült börtönben.

A Batasuna pártot még 2003-ban tiltották be, miután, feltételezések szerint, kapcsolatban állt a fegyveres ETA-val, mely szervezet függetlenségi törekvései több mint 820 halálos áldozatot követeltek – írja az Independent.

Miután egyes információk szerint az év eleje óta újra aktiválta magát a csoport, és az ETA utasítására megpróbálták újraszervezni a pártot, megkezdődtek a letartóztatások a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján. Az AFP, bírósági forrásokra hivatkozva, úgy tudja, hogy Rafael Diez Usabiagát, a baszk függetlenségi mozgalom jól ismert alakját is őrizetbe vették tegnap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik