Nagyvilág

Észak-Korea újabb rakétát lő ki

Észak-Korea a jelek szerint kedden újabb rakétakísérleteket készül végrehajtani - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett dél-koreai kormányilletékesre hivatkozva.

A tisztségviselő szerint a sztálinista vezetésű kelet-ázsiai ország ezúttal nyugati partvidékéről készül fellőni rakétákat.

Észak-Korea hétfőn keleti partvidékéről bocsátott fel öt rövid hatótávolságú rakétát. A szöuli forrás szerint elképzelhető, hogy az öt rakétakísérlet közül három kudarcot vallott. Ez mindenesetre erősíti azokat a találgatásokat, hogy Phenjan a következő napokban újabb kísérleteket hajt végre.

A dél-koreai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy a hétfőn fellőtt észak-koreai rakéták ballisztikusak voltak. A tisztségviselő szerint ez az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1695., 1718. és 1874. számú határozatába ütközik, amelyek megtiltják Észak-Koreának az ilyen rakétákkal kapcsolatos tevékenységet. Dél-Korea egyelőre mérlegeli, milyen válaszlépéseket tegyen – tette hozzá.

A hétfőn felbocsátott KN-02 típusú föld-föld rakéták az egykori SS-20-as szovjet gyártmányú rakéták továbbfejlesztett változatai, hatótávolságuk pedig mintegy 120 kilométer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik