Nagyvilág

Az osztrákoknál már havazik

Beköszöntött a tél az osztrákoknál: Ausztria egyik legkedveltebb téli sportrégióját, az Arlberget hétfőn már hó borította. Kedden akár Salzburgban, Innsbruckban vagy St. Pöltenben is eshet a hó.

Az előrejelzések szerint kedden akár a tartományi fővárosokban is hótakaró alakulhat ki. A hétfőn leesett hó miatt az autósoknak már a téli közlekedési viszonyokhoz kellett alkalmazkodni az Arlbergben, így hamar előkerültek a hóláncok és a hókotró gépek.

Játék a hóban a Salzburg tartománybeli Loferer Almban (fotó: MTI/EPA)

Játék a hóban a Salzburg tartománybeli Loferer Almban

(fotó: MTI/EPA)

Az északról érkező sarkvidéki hideg nemcsak egy kis kóstolót hozott az igazi télből, hanem akár egy új rekordot is felállíthat: az osztrák Meteorológiai Intézet szerint először történhet meg, hogy október 20. előtt már havazik a tartományi fővárosokban: az előrejelzések szerint csütörtökig minden bizonnyal Salzburgban, Innsbruckban, sőt akár St. Pöltenben is hótakaróra ébredhetnek az osztrákok.

Hótakaró az Arlbergben (forrás: oe24.at)

Hótakaró az Arlbergben (forrás: oe24.at)

Közép-Európa időjárását egy nagy kiterjedésű ciklon határozza meg, amelynek a hátoldalán a sarkvidék felől hideg levegő halad a szárazföld középső területei fölé. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten, Északkelet-Európában már helyenként az 5 fokot sem éri el.

Budapesten egyelőre csak esik

Hazánkban egyelőre “csak esik” (fotó: regesz/FN Tudósító)

Kedd estig a viharos széllel a hideg levegő a Kárpát-medencét is eléri, sokfelé számíthatunk esőre, és lényegesen visszaesik a hőmérséklet. Hazánkban a keddi nap folyamán az ország keleti felében szórványosan fordulhat elő eső, a hegyekben havas eső, sőt helyenként havazás. A továbbra is erős északnyugati szélben a hőmérséklet 0 és +4 fok közé süllyed. Bővebb időjárás előrejelzés a következő napokra>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik