Nagyvilág

Kína nem kegyelmez

Hat embert halálra, hetedik társukat pedig életfogytiglani elzárásra ítélte az északnyugat-kínai Urumcsi bírósága hétfőn, amiért a vádlottak részt vettek a júliusi hszincsiangi zavargásokban.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm terület fővárosában, Urumcsiban történt összecsapások ügyében, amelyekben hivatalos adatok szerint 197-en haltak meg, hétfőn kezdődött az első tárgyalás. A bíróság három ügyben hozott ítéletet.

A hivatalos kínai sajtó szeptember végén jelentette be, hogy megtörténtek az első vádemelések – 21 ember ellen – a véres zavargások ügyében. Az Új Kína által akkor közölt nevek alapján elsősorban ujgurokról van szó.

Ujgurok

Az ujgurok a muzulmán többségű Hszincsiangban élő, török eredetű etnikum.

A zavargások július 5-én azután törtek ki Urumcsiban, hogy ujgurok békés tüntetést szerveztek két ujgur Dél-Kínában történt meggyilkolásának tisztázását követelve a száműzetésben élő ujgur ellenzék szerint.

A kínai verzió szerint viszont a szakadár erők robbantották ki a zavargásokat. A kínai média akkor 1600 őrizetbe vételről számolt be, míg a rendőrség 718 előállítást erősített meg.

Szombaton egy férfit halálra, egy másikat pedig életfogytiglanra ítéltek annak a dél-kínai üzemben történt verekedésnek az ügyében, amelyben a két ujgur meghalt, és amely az urumcsi zavargásokat előidézte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik