Nagyvilág

Obama kapta a Nobel-békedíjat

Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda pénteken az idei Nobel-békedíjat.

A Nobel Bizottság indoklása szerint az amerikai elnök “a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és az emberek közötti együttműködésért tett hihetetlen erőfeszítései” miatt kapta a díjat – írja a BBC.

Barack Obama amerikai elnökként “új légkört teremtett a nemzetközi politikában. A multilaterális diplomácia ismét központi szerepet kapott, és hangsúlyosabbá vált az ENSZ, illetve más nemzetközi szervezetek munkája” – mondta Thorbjörn Jagland, a bizottság elnöke. A testület különösen nagyra értékelte Obamának a nukleáris leszerelés előmozdítása érdekében végzett tevékenységét. Kiemelték továbbá, hogy az új amerikai elnöknek köszönhetően az Egyesült Államok ma már építőbb szerepet játszik az éghajlatvédelmi kihívások kezelésében is.

A CNN információi szerint meglepetésként ért mindenkit, hogy Obamának ítélték oda a díjat, korábban ugyanis nem az ő nevét emlegették a legesélyesebbek között. Theodore Roosevelt 1906-os és Woodrow Wilson 1919-es díjazása után Obama a harmadik hivatalban lévő elnök, akit ilyen kitüntetéssel jutalmaztak. Jimmy Carter a negyedik, ő azonban már több éve leköszönt az elnöki posztról, amikor 2002-ben megkapta az elismerést – írja a CNN.

Obama új lendületet adott a nemzetközi diplomáciánakj (fotó: MTI)

Obama új lendületet adott a nemzetközi diplomáciának (fotó: MTI)

Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki ennyire fel tudja kelteni a viág figyelmét és képes egy jobb jövő ígéretét hozni az embereknek – idézi a norvég bizottság szavait a BBC. Obama diplomáciájának alapja, hogy a világ vezetői olyan elvek alapján kormányozzanak, hogy az a világ társadalmi többségének értékrendjével és beállítottságával megegyező legyen. A bizottság elnöke szerint azért ítélték oda a díjat viszonylag korán, kevesebb, mint egy évvel Barack Obama hivatalba lépése után, hogy ezzel is támogatni tudják az általa kitűzött elképzeléseket.

“Mindazzal, amit Obama eddigi elnöksége alatt tett, bőven kiérdemelte a Nobel-békedíjat. (…) A bizottság 108 éve éppen azt a hozzáállást igyekszik megerősíteni, amelynek jelenleg Obama elnök a fő szószólója” – szögezte le Jagland, a bizottság elnöke.

Utalt arra, hogy a kitüntetésről határozó norvég bizottság már korábban is próbált a díj odaítélésével még lezáratlan béketeremtő erőfeszítéseket ösztönözni és támogatni. Ilyen megfontolásból tüntették ki például 1971-ben Willy Brandt volt német kancellárt, illetve 1990-ben Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárt.

A 10 millió svéd koronával (1 millió euró) járó békedíj az egyetlen a Nobel-díjak közül, amelynek odaítéléséről Norvégiában, nem pedig Svédországban döntenek. Barack Obama december 10-én veheti át a kitüntetést Oslóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik