Nagyvilág

Obama is meglepődött

A világ java részét meglepte, hogy Barack Obama kapta az idei Béke Nobel-díjat, közéjük tartozik maga az elnök is.

Frank Tibor az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója az FN.hu-nak elmondta ő is meglepődött, de mivel a „béke nobelt” nem a bizottság, hanem a norvég parlament adja, jobban érthető az a szándék, amellyel meg akarták erősíteni Obamát, hogy az út amelyen jár általuk is támogatott. A döntés véleménye szerint egyben annak is szólt, amit a Bush-kormányzat rosszul, vagy nem csinált.

Ugyanakkor kétségtelen, nem szokás valamit elismerni, ami a jövő. Thomas Mann például 30 évet „várt” a díjra, miközben Obama még valóban nem is csinált semmi maradandót. Arról nem beszélve, hogy két korábbi amerikai elnök, akiket kitüntettek, Theodore Roosevelt a japán-orosz békét hozta meg közvetítő szerepével, míg Woodrow Wilson a párizsi békeszerződés előkészítésével érdemelte ki a Nobel-díjat.

A norvég Nobel-békedíj Bizottság indoklása szerint a 2009 januárjában hivatalba lépett amerikai elnöknek “a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit” ismerték el a kitüntetéssel. Barack Obama amerikai elnökként “új légkört teremtett a nemzetközi politikában. A multilaterális diplomácia ismét központi szerepet kapott, és hangsúlyosabbá vált az ENSZ, illetve más nemzetközi szervezetek munkája” – mondta Thorbjörn Jagland, a bizottság elnöke. A testület különösen nagyra értékelte Obamának a nukleáris leszerelés előmozdítása érdekében végzett tevékenységét.

Obama is meglepődött 1

Az amerikai elnököt meglepte, hogy ő kapta a Nobel-békedíjat. Sajtótájékoztatóján Barack Obama elmondta: mélyen megtisztelve érzi magát, és az elismerést úgy tekinti, mint cselekvésre való felhívást a XXI. századi kihívások kezelésére. Úgy fogalmazott: nem érdemli meg, hogy a Nobel-békedíjjal kitüntetett meghatározó személyiségek társaságába került, és az elismerést nem saját érdemeinek elismeréseként kapta.

A washingtoni Fehér Ház rózsakertjében tartott rögtönzött sajtótájékoztatón Obama arról beszélt, hogy a neki odaítélt Nobel-békedíj szerinte az amerikai vezető szerepnek a megerősítése azokban a törekvésekben, amelyek minden népet jellemeznek. Úgy fogalmazott, a díj azoknak a céloknak az elismerése, amelyek elérésére törekszik az Egyesült Államokban és a világon.

Az Egyesült Államokban mindenkit, még a Fehér Házat is meglepte a hír, hogy Barack Obama amerikai elnök kapta az idei Nobel-békedíjat – hangzott el az ABC televízió pénteki tudósításában. A kritikusok korai és abszurd döntést emlegetnek. Az ABC kiemelte, Obama a harmadik hivatalban levő amerikai elnök, aki ebben a kitüntetésben részesült. A televízió szerint a Fehér Házat olyannyira meglepetésként érte a hír, hogy két vezető tanácsadó első reakciójában még viccelődött is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik