Nagyvilág

Nem tud túllépni a viszályon Honduras

Süketek párbeszédéhez hasonlított Hondurasban csütörtökön a puccsista elnök és az elűzött államfő képviselőinek tárgyalása a belpolitikai válság megoldásáról. A felek között az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) közvetített, és ennek küldöttsége már elutazott a közép-amerikai országból.

A tucatnyi külügyminiszterből és -helyettesből, valamint a hatalomból eltávolított Manuel Zelaya elnök képviselőiből álló közvetítő csoport egy szállodában tárgyalt a jelenleg az országot vezető Roberto Micheletti megbízottaival. Oscar Arias Costa Rica-i elnök javaslatával érkeztek Tegucigalpába, amely úgy szól: Zelayát helyezzék vissza az állam élére, és alakuljon nemzeti egységkormány a november végén esedékes elnökválasztásig.

Már korábban ismert volt, hogy Micheletti kész amnesztiát adni Zelayának, de még a tárgyaláson sem tett olyan kijelentést, hogy a jog szerinti elnök visszatérhet a hatalomba. Az AÁSZ-küldöttség szerint a felek álláspontja semmit nem közeledett egymáshoz, csak annyit tudnak eredményként elkönyvelni, hogy elindították a párbeszédet. Bruni Stagni Costa-Rica-i külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy “ez most már kizárólag a hondurasiak párbeszéde lesz. Ez egy megosztott család, meg kell békülniük egymással”.

Peter Kent, Kanada Amerika-ügyi államminisztere szerint az elnökválasztást nemzetközi támogatással nem fogják tudni megtartani a tervezett, november 29-i időpontban, ha Zelaya – ha csak korlátozott hatalmi jogkörrel is – hamarosan nem térhet vissza tisztségébe. Mindazonáltal közvetítésük nem volt hiábavaló – tette hozzá.

Micheletti és Zelaya hívei az AÁSZ-küldöttság távozása után tovább tárgyaltak a szállodában. Zelaya egyik képviselője, Víctor Meza közölte, hogy október 15-éig hajlandók tárgyalni. Zelaya ugyanis azt követelte még szerdán, hogy eddig az időpontig helyezzék vissza funkcióiba, különben követelni fogja az elnökválasztás elhalasztását.

Egy friss közvélemény-kutatási eredmény szerint a hondurasiak 52,7 százaléka elítéli a június 28-i puccsot, és 17,4 százalék helyesli. A megkérdezettek 66,4 százaléka szeretné, ha november 29-én megtartanák az elnökválasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik