Nagyvilág

Marad a NATO Afganisztánban

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú döntéssel egy évvel meghosszabbította csütörtökön a NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) mandátumát, és kérte az abban részt vevő országokat, hogy erősítsék meg kontingensüket.

A jelenleg 42 ország 67 ezer 700 katonáját felvonultató ISAF nem ENSZ-hadműveleti erő, de a BT hozta létre 2001 végén, és mandátumát évente hosszabbítja határozattal, ezúttal 2010. október 13-ig.

A BT “felismeri annak szükségességét, hogy még jobban meg kell erősíteni az ISAF-ot, hogy az eleget tudjon tenni minden hadműveleti követelménynek, ezért felkéri a tagállamokat, hogy katonával, felszereléssel és egyéb eszközzel járuljanak hozzá a misszióhoz” – olvasható az 1890-es számú határozatban.

Washingtonban éppen most folyik a heves vita arról, hogy az Egyesült Államok – amely a legnagyobb arányban veszi ki részét az afganisztáni nemzetközi erőkből – küldjön-e további katonákat oda, és ha igen, hányat. Több más országban pedig a közvélemény éppen azt követeli saját kormányától, hogy vonja ki erőit az ISAF-ból.

John Sawers brit ENSZ-nagykövet szerint nem arról van szó, hogy az ENSZ kifejezetten a katonák létszámának növelését kéri, hanem arról, hogy a tagországoknak “ne lankadjon az erőfeszítése, és hogy az ISAF elég erős legyen feladatai ellátására”.

Diplomaták szerint a határozat megfogalmazása azért tartott viszonylag sokáig, mert a BT-tagok vitatkoztak arról, hogy hogyan szerepeljen benne az afgán polgári lakosság megkímélésének szükségessége. Végül az szerepel a szövegben, hogy az ISAF-nak “továbbra is nagy erőfeszítést” kell tennie e cél érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik