Nagyvilág

A Jobbik a szólamokban volt erős

Szakpolitikai munkában a Fidesz, politikai szólamokban a Jobbik volt a legaktívabb az Európai Parlamentben (EP) szeptemberben - áll a Policy Solutions közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet pénteken az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A magyar EP-képviselők szeptemberi munkájáról készített jelentésükben kiemelték, hogy Őry Csaba és Schöpflin György fideszes képviselők kapták a legkomolyabb közpolitikai súllyal bíró feladatot: mindketten szakbizottságuknak a 2010-es uniós költségvetésre vonatkozó módosító javaslatait terjesztették elő.

A 22 magyar európai parlamenti képviselő felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, médiajelenlétét vizsgáló jelentésükben rámutattak: Morvai Krisztina a Jobbik képviseletében kilencszer szólalt fel, a legváltozatosabb témákban, az EP plenáris ülésén.

Nagy visszhangot váltott ki Gyürk András fideszes képviselő energiapolitikai kezdeményezése, amely a Molban történt orosz tulajdonszerzéssel kapcsolatban sürgette meg a szakbizottságot, hogy dolgozza ki az ellenséges felvásárlásokkal szembeni védelem kereteit.

Hazai témákat tártak Európa elé

Mint írták, “a magyarországi sajtóban domináns témáknak” megfelelően a szlovák nyelvtörvény és Sólyom László révkomáromi afférja sem maradt visszhang nélkül. Előbbi ügyben a brüsszeli szlovák nagykövetség előtti tüntetésen felszólaló Szájer József fideszes frakcióvezető, utóbbi kérdésben Gál Kinga, a Fidesz kisebbségpolitikai szakértője lépett fel határozottan.

Arra is kitértek, hogy a Jobbik által a 2006. októberi 23-ai rendőri túlkapások miatt élesen támadott szocialista Göncz Kinga a Magyar Gárda rasszista és megfélemlítő működését rótta fel a magyar radikálisoknak. Göncz Kinga a nyugat-balkáni országok vízummentességéért is felemelte a szavát, míg párttársa, Tabajdi Csaba az európai tejipar megmentéséért indítványozott állásfoglalást.

Bokros nem mutatott aktivitást

A szintén szocialista Herczog Edit szeptemberben elsősorban potenciális európai biztosi jelöltsége miatt került a figyelem középpontjába – írta a Policy Solutions.

Az EP-képviselők szeptemberi munkájának elemzése érdekességként emeli ki, hogy – legtöbb képviselőtársával ellentétben – az MDF egyetlen képviselője, Bokros Lajos eddig még nem mutatott “semmilyen hivatalosan dokumentált aktivitást” Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik