Külföld

Szlovéniában szívesen fogadták Sólyomot

admin
admin

2009. 10. 08. 14:30

A szlovéniai magyar, illetve magyarországi szlovén kisebbség helyzetéről, a két ország villany- és gázvezetékeinek összekapcsolásáról, valamint a környezetvédelemről tárgyalt a szlovén és a magyar államfő csütörtökön a szlovéniai Brdóban.

Sólyom László és Danilo Türk a közös sajtótájékoztatón a kisebbségek kapcsán hangsúlyozták, hogy szükség van a határ menti területek fejlesztésére.

A magyar államfő szlovén kollégája meghívására csütörtökön érkezett kétnapos állami látogatásra Szlovéniába. Sólyom László a brdói várban előbb négyszemközti megbeszélést folytatott Danilo Türkkel, majd a két államfő plenáris tárgyaláson vett részt.

Üzletek

A sajtótájékoztatón Sólyom elmondta, hogy már a gazdasági válság utáni időszakra tekintve több üzletet is felvázolt. Példaként említette a Magyar Telekom és a Mol befektetési lehetőségeinek vizsgálatát. Elmondta, hogy szóba került a két ország villany- és gázvezetékei összekapcsolásának lehetősége is.

Kisebbségek

A kisebbségek kapcsán kiemelte, hogy a 6 és fél ezer szlovéniai magyar ugyanolyan fontos az anyaország számára, mint a másfél millió Erdélyben élő honfitársunk. Leszögezte, hogy a 3-4 ezer hazai szlovén Magyarország kultúráját gazdagítja.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kisebbségek kollektív jogainak elismerésére vonatkozó szerződés közös elvi alapot jelent a két ország számára, és ez Magyarország számára más, ezeket a jogokat el nem ismerő országokkal szemben is rendkívül fontos hivatkozási alap.

Összekötő út

Problémaként említette, hogy nem épült meg az összekötő út két szlovénok lakta magyarországi falu, Kétvölgy és Felsőszölnök között. Kijelentette, ha azt akarják, hogy mindkét országban továbbra is lakóhelyén maradjon és virágozzon a két nemzetiség, akkor az uniós forrásokat is igénybe véve szükség van a határ menti területek fejlesztésére.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletét a magyar alkotmány nem írja elő, az csak képviseletet említ, amit Magyarországon a kisebbségi önkormányzatok felállításával oldottak meg, de ennek ellenére ő személyesen támogatja ezt a kezdeményezést. Közölte, hogy az ügyben a nemzetiségi ombudsman törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek, és a kormányzat is készített egy javaslatot.

Nincs nyitott kérdés

Türk azt emelte ki, hogy a két ország gazdasági és politikai kapcsolatai kiválóak, és a politikai viszonyokat nem terheli nyitott kérdés.

Szintén kiemelte, hogy mindkét ország elfogadta a kisebbségek kollektív jogait biztosító szerződést. Mint mondta, Szlovénia szeretné elérni, hogy megerősödjön a szlovén kisebbség magyarországi pénzügyi finanszírozása.
Mindketten reményüket fejezték ki, hogy a vegyes bizottsági ülések és a közös kormányülés hozzájárul majd a fennálló problémák gyors megoldásához.

Előrelépés

Az MTI kérdésére, hogy Szlovénia támogatja-e Horvátország uniós csatlakozását, Türk határozott igennel felelt.

Szintén kérdésre válaszolva, azt mondta, hogy előrelépést lát a szlovén kisebbség képviseletében. Megjegyezte, hogy vannak szlovén nyelvű adások Magyarországon, de azt szeretnék, ha több lenne a szlovén rádióprogram. Hozzátette, jobbak a lehetőségek a szlovén nyelv használatára, de vannak még kérdések a finanszírozást, illetve a nyelvtanárokat illetően.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.