Nagyvilág

Maoista lázadók rontottak az indiai rendőrökre

Megöltek tizenhét rendőrt maoista lázadók csütörtökön a nyugat-indiai Maharástra szövetségi államban - jelentette az indiai média.

A PTI hírügynökség szerint a lázadók Lihari település rendőrőrsét kerítették be és támadták meg. Indiai tévécsatornák szerint a felkelők létszáma 150-200 között lehetett, és órákig tartó heves tűzpárbajt vívtak a rendőrökkel.

Az indiai kormány előző nap felszólította a lázadókat az erőszakos cselekmények beszüntetésére, ellenkező esetre pedig nagyszabású hadművelettel fenyegette meg őket. A felszólítás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a maoista felkelők néhány nappal korábban lefejeztek egy rendőrt a keleti országrészben.
India huszonkilenc szövetségi állama közül 1967 óta húszban ütötte fel a fejét a maoista lázadás. A szélsőbaloldali gerillák azt állítják, hogy a szegények és földtelenek nevében viselnek háborút az állam ellen.

Létszámukat tíz- és húszezer közé teszik, s az ország 600 megyéje közül 165-öt vontak különböző mértékben az ellenőrzésük alá. Ezek között ásványkincsekben gazdag területek is találhatók, a lázadók jelenléte viszont elriasztja a befektetőket; a felkelők “védelmi pénzeket” is kizsarolnak vállalatoktól.

Évente több száz ártatlan ember veszíti életét a gerillák és a rendfenntartók összecsapásai miatt, mert két tűz közé kerülnek.
Indiai sajtójelentések szerint a kormány rövidesen rendfenntartók tízezreit vezényli ki a fegyveres lázadás leverésére. Az újdelhi belügyminisztérium szóvivője ezt csütörtökön nem erősítette meg, de a felkelés által leginkább sújtott három szövetségi állam rendőri vezetői elmondták a brit hírügynökségnek: utasítást kaptak arra, hogy készüljenek fel a csapásmérésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik