Nagyvilág

Halálra ítéltek egy tüntetőt

Halálra ítéltek Iránban egy férfit, aki részt vett a júniusi iráni elnökválasztást követő tüntetésekben - közölte csütörtökön egy reformista honlap. A vádakról nem tudni semmit.

A Mowjcamp című honlap szerint Mohammad-Reza Ali-Zamanira hétfőn mondták ki a legsúlyosabb ítéletet. Ali-Zamani egy monarchistapárti csoport tagja, de nem tudni pontosan milyen vádak alapján ítélték el.

A férfit korábban azon több mint száz ellenzéki közé sorolták, akiket azzal vádoltak a teheráni hatóságok, hogy ők szították az utcai zavargásokat a vitatott kimenetelű választást követően.
A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség augusztusban arról számolt be, hogy Ali-Zamanit Irán iszlám berendezkedése elleni harccal és egy royalista terrorszövetségben való aktív tevékenységgel is megvádolták.

Nem tudni arról, hogy Iránban hoztak-e már korábban is halálos ítéletet olyanok ellen, akik részesei voltak a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen tiltakozó tömegmegmozdulásoknak.

Az ellenzék azzal vádolja a hatalmon lévőket, hogy csalással tartották meg Ahmadinezsádot az elnöki poszton. A kormány cáfolja ezt, és úgy véli: a külföldi támogatást élvező tiltakozó akciók célja az iszlám köztársaság intézményeinek aláaknázása volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik