Külföld

88 éves SS-főtörzsőrmester kerül a bíróság elé

admin
admin

2009. 10. 08. 17:02

A német alkotmánybíróság csütörtöki döntése értelmében bíróság elé állítható egy volt SS-főtörzsőrmester, akit háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

A ma 88 éves férfi a vádirat szerint 1944-ben a megszállt Hollandiában alattomos módon meggyilkolt három embert. A világháború alatt a vádlott főtörzsőrmesteri (SS-Hauptscharführer) rendfokozatban szolgált a “hollandiai germán SS” soraiban. Aachenben tartandó büntetőpere megkezdését mindeddig gyenge egészségi állapotára hivatkozva húzta-halasztotta. A bíróságnak benyújtott orvosi igazolás tanúsága szerint súlyos szívbetegségben szenved. Az aacheni tartományi bíróság ezért 2009 elején nem járult hozzá a per megkezdéséhez.

Időközben a vádlott állapotában javulás állt be, így a kölni tartományi felsőbíróság júliusban zöld utat adott a tárgyalásnak.

Az idős férfi e döntés ellen panaszt nyújtott be a karlsruhei alkotmánybírósághoz, amely csütörtöki állásfoglalásában leszögezte: dacára a bűncselekmény óta eltelt 65 évnek, “jelentős közérdek” fűződik a per megrendezéséhez. Ez a közérdek pedig többet nyom a latban, mint az a potenciális, ám csekély kockázat, hogy a perrel járó érzelmi megrázkódtatás hatására rosszabbodhat a vádlott egészségi állapota.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.