Külföld

Szlovákia botrányt akart Sólyom kitiltásával?

admin
admin

2009. 10. 07. 12:20

A révkomáromi polgármester szerint a szlovák politika botrányt akart előidézni azzal az intézkedésével, hogy nem engedte be Sólyom László magyar államfőt augusztus 21-én a városban felállított Szent István-szobor avatására - írta az Új Szó.

Bastrinák Tibor Sólyom László meghiúsított révkomáromi látogatásáról, a városban álló és tervezett Cirill és Metód-szoborról, valamint a szlovákiai magyarság helyzetéről nyilatkozott a pozsonyi napilap szerdai számában.

Arról, hogy Sólyom László magyar köztársasági elnököt nem engedték be Szlovákiába a révkomáromi Szent István-szobor avatására, azt mondta, hogy “a szlovák politika botrányt akart”. “Gasparovic ugyan kifogásolta, hogy nem hívtuk meg, de kijelentette azt is, hogy meghívás esetén is csak akkor jött volna el, ha a Cirill-Metód szobrot is leleplezhette volna új helyén” – mondta.

A városban 1992 óta többször feszültséget okozó Cirill és Metód-szobor elhelyezéséről úgy vélekedett, hogy valószínűleg “agyonhallgatják ezt a témát, vagy arra próbálnak rákényszeríteni, hogy a meglévő szobrot helyezzük el köztéren, ami az önkormányzatiság durva megtaposását jelentené. Ebből valószínűleg újra botrány lesz, akkor is, ha engedünk, akkor is, ha nem”.

Révkomáromban jelenleg a Matica Slovenská szervezet székházának homlokzatán áll a hittérítők szobra. Bastrinák Tibor három hónapja kilépett a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjából (MKP), és az Új pártba, a Hídba lépett át. Az MKP-ból történt távozásáról szólva elmondta, hogy “az utóbbi időben sajnos ez a párt már nem arról szól, hogy kompromisszumok megkötésével szolgálja a szlovákiai magyarság érdekeit, melyek meglehetősen szerteágazóak”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.