Nagyvilág

Tüntettek a fáradt pilóták

36 ország pilótái tüntetnek hétfőn Brüsszelben az Európai Parlament előtt. Munkaidő-csökkentést követelnek, mert már tudományosan bizonyított, hogy az a pilóta, aki napi 14 órát a levegőben tölt, veszélyt jelent az utasok biztonságára.

Az utasszállító-repülőgépek pilótái szerint minél többet repülnek megszakítás nélkül, annál jobban veszélyeztetik az utasokat. Szeretnék, ha csökkentenék a levegőben töltött szolgálati órák számát, mivel a pilóta fáradtsága a balesetek 15 százalékánál tényező. Hétfőn Brüsszelben, az Európai Parlament előtt tüntetnek ennek érdekében, de – ahogy azt a Brit Pilóták Egyesülete (Balpa) nyilatkozta – Európa-szerte még 2 millió röplapot fognak szétosztani a tüntetők.

A pilóták kifogásolják azt is, hogy a munkakörülményeik leromlottak, amióta a légitársaságok költségcsökkentésre kényszerültek.

Az európai légi személyzeti szakszervezetek egyelőre vitatkoznak arról, hogy mennyi ideig biztonságos leszállás nélkül repülni. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség pedig még tudományos vizsgálatokat folytat az ügyben. Jim McAuslan, a Balpa főtitkára a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy míg az EU törvényei szerint egy pilóta 14 órát dolgozhat naponta, addig a tudósok szerint a munkaidő nem haladhatná meg a 13 órát. Csak a szakértők értik meg, hogy mekkora terhelést jelent az emberi testnek több időzónán átrepülni, egymás után többször korán kelni, ugyanakkor későn feküdni és egyéb tényezők, amelyek egy pilóta életét alkotják. Ez évben megállapították, hogy az EU-s szabályok nem biztonságosak – tette hozzá.

A pilóták munkakörülményeinek egységesítését 2012-re tervezi az unió. A brit Közlekedésügyi Minisztérium szóvivője ezt megerősítette: „Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség már dolgozik a törvények szigorításán. Bár a törvények véglegesítésére legközelebb csak 2011 után kerülhet sor.”

Három évvel ezelőtt a pilóták már tüntettek, szintén a munkaidő csökkentését követelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik