Nagyvilág

Újra lecsap a tájfun a Fülöp-szigetekre

Több tízezer embert költöztettek ki otthonából a hatóságok a Fülöp-szigeteken, mert újabb tájfun közeledik az ázsiai ország keleti partjai felé.

A Parma pénteken 150 kilométernyire keletre volt Luzontól, a csendes-óceáni szigetország legnagyobb és legnépesebb szigetétől, és északnyugati irányba haladt. Várhatóan szombaton ér partot a sziget északkeleti részén, heves esőkkel, és a forgószél közepén akár óránként 230 kilométeres széllökésekkel. A meteorológiai hivatal szerint utoljára három éve söpört végig ilyen erős tájfun a Fülöp-szigeteken.

A szóban forgó vidék hegyek szabdalta, gyéren lakott terület, de súlyosbíthatja a helyzetet, hogy a múlt heti tájfunt követően áradások voltak, amelyek után még tart a mentés. Az árvíz csaknem 300 halálos áldozatot követelt a Fülöp-szigeteki fővárosban, Manilában és környékén.

A csendes-óceáni amerikai haditengerészet két hajója készenlétben áll Manila partjainál, több száz katonával, továbbá orvosi és más segítséggel a fedélzetén szükség esetére.

A térségen nemrég végigsöprő Ketsana tájfun összesen több mint 400 halottat hagyott maga után a Fülöp-szigeteken, Vietnamban, Kambodzsában, Laoszban és Thaiföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik