Nagyvilág

Semmit nem csinált Brüsszelben Kovács?

Listát készítettek az EU-biztosokról. Volt, aki azzal vált emlékezetessé, hogy sudoku-rejtvényt fejtett, mások annyira jól teljesítettek, hogy hazájukban elnökké választották. Kovács László semmilyen nyomot nem hagyott tevékenységével - írja az Economist.

Az Európai Bizottság épületének bejáratánál mind a 27 tagország által delegált biztos fényképe és neve látható egy poszteren. A plakátnak kettős funkciója van: egyrészt mutatja, hogy a biztosok fontos politikusok, akik az Európai Unió végrehajtó hatalmát vezetik, másfelől viszont azt is jelzi, hogy az átlagos európainak fogalma sincs arról – még Brüsszelben sem -, hogy kik is a biztosaik.

A poszter létének oka tehát, hogy elkerüljék az olyan kínos szituációkat, mikor az őrök az általuk nem ismert biztosoktól a személyi igazolványukat kérnék – véli az Economist. Az emlékezetes biztosok tízes listába Kovács László is bekerült.

A lap által idézett rangsor szerint a halászati ügyekért felelős máltai Joe Borg azért emlékezetes, mert a közösségi halászatot katasztrófának nevezte. A mezőgazdaságért felelős dán Mariann Fischer Boel pedig azzal került fel, hogy kijelentette: a mezőgazdaság jövője nem a szabályozásról és a támogatásokról szól. Hibás diplomáciát követett viszont az Economist szerint az igazgatási ügyekért felelős észt Siim Kallas, amikor a Brüsszelhez kapcsolódó kutatóközpontok és “nem kormányzati” csoportok kommunikációjára fordított jókora összegről adott számot a nyilvánosság előtt.

Mások nem megnyilvánulásaikkal, hanem az általuk irányított ügyek kapcsán váltak említésre méltóvá. Itt említi az Economist Andris Piebalgs-ot, aki, amikor 2004-ben átvette az energiatárcát, háttérszereplőnek számított, az orosz-ukrán gázellátási vita viszont egy csapásra az EU egyik legfontosabb ügyévé tette az energia biztosát. Két képviselő pedig annyira sikeressé vált az Európai Bizottság körében végzett munkája során, hogy idő előtt el is hagyták biztosi posztjukat. Peter Mandelson visszatért Nagy-Britanniába, és miniszteri pozíciót kapott, Dalia Grybauskaite pedig Litvánia elnöki posztjáért mondott le Európai Bizottságnál végzett munkájáról.

A német Günter Verheugennel kapcsolatban azt a megjegyzést tették, hogy egy ülés alkalmával sudoku-rejtvényt fejtett. A szociális ügyekért felelős cseh Vladimir Spidlát illedelmes, de eredménytelen beszédei miatt említi a lap, míg az adó- és vámügyekért felelős Kovács Lászlót azért emelték ki, mert öt éves mandátuma ellenére egyáltalán nem hagyott nyomot az Európai Bizottság munkájában.

Az Európai Bizottságba valamennyi tagállam egy biztost delegálhat (így összesen 27-en vannak). Mindegyikük mintegy „miniszterként” egy-egy téma felelőse. Mandátumuk öt évre szól, a jelenlegi bizottság hivatali ideje 2009-ben jár le, az új jelölteket az államok kormányai ajánlják. José Manuel Barroso elnököt már újraválasztották posztján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik